Cenzúrázza a híreket Iránban az Instagram, törlik a nemkívánatos posztokat

Cenzúrázza a híreket Iránban az Instagram, törlik a nemkívánatos posztokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt az Instagram is lépni kényszerült: sok bejegyzést és fiókot törölt, nehéz helyzetbe hozva ezzel az iráni médiát.

A jelek szerint az Instagram is a nemzetközi politika színterévé vált. A CNN beszámolója szerint a platformról törölték az amerikaiak által likvidált Kászim Szulejmáni tábornokot, valamint az iráni Forradalmi Gárdát éltető bejegyzéseket és fiókokat. A hírt a Facebook is megerősítette, mondván, így tudják betartani a Forradalmi Gárdára és vezetőire vonatkozó amerikai szankciókat.

A Nemzeti Újságíró Szövetség szerint a törölt fiókok egy részét ugyan visszaállították, de a Szulejmáni halála kapcsán született bejegyzések továbbra sem érhetők el. Az elnémított fiókok között pedig több olyan is volt, amely hírügynökségekhez kötődik.

Ez azért is fontos, mert Iránban a közösségi oldalak jelentős részét blokkolják. Az Instagram viszont a kevés kivétel közé tartozik, így ezen keresztül meg lehetne ismerni az irániak álláspontját is – még akkor is, ha az az állami narratíva. Az Engadget szerint ugyanakkor a törlések nem érintik az Iránon kívüli fiókokat.

©

Az iráni kormány és az ottani újságírók kifogásolták az Instagram lépését. Az iráni újságírókat tömörítő teheráni szervezet egyenesen Adam Moserinek, az Instagram vezetőjének írt panaszt, és kérték őt, hogy hagyjon fel a cenzúrázással.

Az Instagramot ugyanakkor az amerikai törvények kötik, így nem valószínű, hogy a közeljövőben változna a helyzet.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások