Beindítja a gyártást a Samsung, jöhetnek a 16 GB RAM-mal szerelt csúcsmobilok

Beindítja a gyártást a Samsung, jöhetnek a 16 GB RAM-mal szerelt csúcsmobilok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkezdte a Samsung a(z újabb) csúcsmobilokba szánt 16 GB-os memórialapkák gyártását, de az év második felében egy újabb DRAM-ot is a gyártósorra küldenének.

Alig több mint fél év telt el azóta, hogy a Samsung bejelentette: gyártásba küldi az új 12 GB-os memóriachipjeit. Ez már önmagában azt jelentette, hogy az ezt használó csúcsmobilokba több DRAM kerül, mint a legtöbb laptopba, a dél-koreai cég azonban most tovább emeli a tétet.

A vállalat közölte, elindítja az iparág első, 16 GB-os LPDDR5 típusú DRAM-jának összeszerelését.

A 10 nanométeres gyártási technológia második generációs változatával készülő egység nyolc darab 12 gigabites, és négy darab 8 gigabites chipből áll. A memórialapka másodpercenként 5,5 gigabit adatátvitelre képes, ami 30 százalékkal nagyobb sebességet jelent, mint amit az LPDDR4X-es chipek esetében tapasztalhatunk. Mindezt ráadásul úgy hozták össze, hogy közben az energiafogyasztást sikerült 20 százalékkal csökkenteni. Ilyen lapka kerül a nemrég bemutatott Galaxy S20 Ultra csúcsváltozatába is.

©

A Samsung szerint a 16 GB-nyi DRAM hatékonyan segíthet az 5G-képes, valamint a mesterséges intelligenciával felszerelt mobiloknak a megnövekedett adatmennyiség kezelésében. De a chipnek a gamerek is örülhetnek,

a játékok ugyanis még nagy felbontás mellett is akadozás nélkül futhatnak majd.

A dél-koreai cég a tervek szerint az év második felében indítja be egy másik memórialapka gyártását is. Az már a 10 nanométeres gyártási technológia harmadik generációs változatával készül majd, szintén egy 16 GB-os LPDDR5 típusú DRAM-ról lesz szó, a sebessége viszont 6,4 gigabit lesz másodpercenként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.