Van egy jól sikerült fotója? Most már azt is kiteheti 3D-ben a Facebookra

Van egy jól sikerült fotója? Most már azt is kiteheti 3D-ben a Facebookra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbfejlesztették a Facebook 3D-s hatást keltő algoritmusát, így már az egyszerű fényképeket is képes átkonvertálni a rendszer.

Hosszú ideig kísérletezett a Facebook azzal, hogy a 3D-s tartalmakat valahogy a közösségi oldalba integrálják. Először éppen két évvel ezelőtt jelentek meg az első ilyen tartalmak, majd bő fél évvel később az is lehetővé vált, hogy 3D-s fotókat posztoljunk.

Utóbbi funkciót eddig csak az újabb, legalább kétoptikás hátsó kamerarendszerrel szerelt okostelefonokkal lehetett használni, portré módban – így kellett elkészíteni az ide szánt fotót. A Facebook fejlesztői most azt mondják, az általuk készített mesterséges intelligencia bármilyen hagyományos 2D-s képet képes térhatásúvá alakítani, és ehhez semmiféle mobilkamerás extrára nincs szükség. Csak a Facebook új verziójára, az alkalmazás legfrissebb kiadásában ugyanis már megújult a funkció.

Működéséhez egy olyan neurális hálót készítettek, amely képes minden egyes pixel esetében megbecsülni, hogy az azon szereplő részlet milyen messze lehetett az optikától. A módszer egyébként nem új, hasonló megoldást találni a Google Pixel telefonokban is, ám a Facebook algoritmusa valamivel jobb annál: már elkészített képeket is képes átkonvertálni.

A Facebooknál azt remélik, a technológiát a videókra is át lehet majd ültetni, ami a virtuális és a kiterjesztett valóság fejlődését is elősegítheti.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy is csak a piacon elérhető okostelefonok egy része támogatja az új funkciót. A használatához legalább egy 7-es (vagy annál újabb) iPhone, középkategóriás vagy annál jobb androidos mobil kell.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook alkalmazás új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.