45 év után otthagyja a Microsoftot Bill Gates, a cég alapítója

45 év után otthagyja a Microsoftot Bill Gates, a cég alapítója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gates 1975-ben alapította meg a Microsoftot, azóta volt már CEO, az igazgatótanács elnöke és az igazgatótanács tagja is. Most végleg elhagyja a céget, bár tanácsadóként még segíti a jelenlegi vezetőt.

Elérkezettnek látta az időt Bill Gates, a Microsoft alapítója, hogy a LinkedIn-profilján bejelentse: kilép a redmondi cég igazgatótanácsából. A döntést azzal indokolta, hogy a jövőben szeretne több időt és figyelmet szentelni a klímaváltozással, az egészségüggyel és az oktatással kapcsolatos jótékonykodásnak.

Gates nemcsak az 1975-ben alapított Microsoft igazgatótanácsától, de a Berkshire Hathaway amerikai holdingtársaságban betöltött pozíciójától is visszalép. Teljesen azonban nem szakít előbbivel, a jövőben a redmondi cég vezetője, Satya Nadella mellett lesz technológiai tanácsadó.

©

A bejelentésre reagálva Nadella is kadott egy közleményt, amelyben arról ír, nagyon hálás Gates barátságáért, és örül, hogy bizonyos szempontból továbbra is együtt dolgoznak majd.

Bill Gates 1975-től egészen 2000-ig volt vezérigazgató a Microsoftnál, majd 2008-ban döntött úgy, hogy felhagy a napi munkával a cégbe. Ezek után az igazgatótanács elnökeként dolgozott tovább, ám végül 2014-ben ezt a pozícióját is feladta. Egy 2019-es interjúban arról beszélt, élete legnagyobb hibájának tartja, hogy lecsúsztak az Android helyéről.

A Microsoft atyja már korábban is komoly energiát szentelt a 2000-ben létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal kapcsolatos munkájára. Néhány évvel ezelőtt a Google-alapító Larry Page és az alapítvány mintegy 12 millió dollárt (kb. 3,1 milliárd forint) különített el egy univerzális influenza elleni vakcina kifejlesztésére, ami a legtöbb vírustörzs ellen védene.

©

2018-ban ugyanis Bill Gates azt mondta: a kormányok nem veszik eléggé komolyan a járványokat, pedig néhány hónap alatt súlyos pusztítást végezne egy új influenzavírus.

A koronavírus elleni küzdelemre nemrég 100 millió dollárt ajánlottak fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.