Ezzel a technológiával 15 perc alatt lehet nulláról 100 százalékra tölteni a mobilt

Ezzel a technológiával 15 perc alatt lehet nulláról 100 százalékra tölteni a mobilt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatta a Qualcomm a Quick Charge 5 névre keresztelt technológiáját, amely az idén őszi csúcsmobilokba kerülhet bele először.

Négy év telt el azóta, hogy a Qualcomm bemutatta a legutóbbi gyorstöltési technológiáját, a Quick Charge 4.0-át. A cég 2017-ben tette elérhetővé az újdonságot, azóta viszont nem sokat lehetett hallani arról, hogy készülőben lenne az újgenerációs változat. Egészen mostanáig, a vállalat ugyanis végre előhúzta a kalapból az újdonságot.

A Qualcomm ígérete szerint a Quick Charge 5 komoly előrelépés az elődhöz képest. Amellett, hogy támogatja a 100W-os (és annál gyorsabb) töltést, közben a korábbiaknál 10 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérsékleten tartja az akkumulátort, a rendszerindítás pedig 70 százalékkal lett hatékonyabb.

©

A fejlesztők által elvégzett tesztek alapján egy 4500 mAh-es akkumulátort csupán 5 perc lesz majd 0-ról 50 százalékra feltölteni, míg a 100 százalékos töltöttséghez 15 perc kell majd. Igaz, ezt abban az esetben tudja csak hozni, ha a pakkot két darab 2250 mAh egységre osztotta a gyártó.

A cég fejlesztése 3,3 és 20 Volt közötti feszültségen 3,3–5 Ampert ereszt a telefonra, de az 5+ Ampert is képes hozni.

Az ilyen teljesítmény persze veszélyes is lehet, hiszen elég egy apró hiba ahhoz, hogy az eszközök lángra kapjanak. Tudja ezt a Qualcomm is, ezért összesen 17 ponton épített védelmet a rendszerébe, amihez még a 25V-os túlfeszültség-védelem is hozzájön.

A cég szerint a technológiával már a 2020 harmadik negyedévében érkező mobilokban is találkozhatunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások