A mesterséges intelligencia egy vadászgéppel simán elintézte az emberi pilótát a kísérletben

A mesterséges intelligencia egy vadászgéppel simán elintézte az emberi pilótát a kísérletben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan területen is sokkal jobbnak bizonyult a mesterséges intelligencia, ahol eddig nem igazán vizsgálták a tudását: egy hivatásos vadászpilótát döngölt a földbe a virtuális csatában.

Egy vadászgépet irányító mesterséges intelligencia (MI) már van olyan fejlett, hogy a hús-vér pilótát is elintézze a harcban – ez a legfontosabb üzenete annak a kísérletnek, amelyet a DARPA, vagyis az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásért felelős részlege végzett el.

A Defense One szerint a verseny során nyolc, különféle szoftver küzdött egymással, olyan cégek háttértechnikája mellett, mint például a Lockheed Martin. A próbákat végül azonban nem ez, hanem a Heron Systems fejlesztése nyerte, amely a képzeletbeli aranyérmen túl még egy ajándékban részesült:

összecsaphatott egy igazi, tapasztalt vadászpilótával.

Mind a gép, mind az amerikai légierő pilótája a virtuális térben küzdöttek, de korlátozott módon: rakéták helyett csakis a repülők géppuskájával lőhettek a másikra. A Heron “termékének” viszont ez is bőven elegendő volt, hogy 5-0-ás győzelmet arasson az ember ellen.

A szoftvert az Nvidia “otthoni” szuperszámítógépén, egy DGX-1-gyen trenírozták, amely biztosította, hogy az algoritmus rövid idő alatt mintegy 12 évnyi tapasztalatot gyűjtsön a hagyományos vadászgépes harcban. Érdekesség, hogy a program eleinte kifejezetten rosszul teljesített, ugyanis nem csak célozni kellett megtanítani: azt is el kellett neki “magyarázni”, hogy az általa irányított repülőt ne a földnek vezesse, hanem tartsa a levegőben.

A DARPA egyik vezető kutatója, Timothy Grayson szerint az MI ilyen irányú használata nem a pilóták kiszorítását célozza. Szerinte inkább kölcsönös segítségnyújtásról van szó, egy olyan szimbiózisról, ahol az ember nemcsak a radarokra és érzékelőkre támaszkodhat, hanem a gépre is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások