Még az idén letesztelhetik az új amerikai csodafegyvert

Még az idén letesztelhetik az új amerikai csodafegyvert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereggel közösen a Lockheed Martin és a Raytheon is azon dolgozik, hogy hiperszonikus rakétát készítsenek. A jelek szerint jól halad a fejlesztés.

A DARPA, azaz az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásért felelős részlege hosszú évek óta dolgozik azon, hogy hiperszonikus, vagyis a hangsebesség több mint ötszörösével repülő fegyvereket – rakétákat – készítsen. A projektről viszonylag keveset hallani, most azonban bejelentették, ha minden jól megy, még az idei évben elvégezhetik a tesztrepülést a Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) nevű eszköz két típusával.

A Mach 5, vagyis a hangsebesség ötszörösének elérése azt jelentené, hogy a Föld bármely pontját pillanatok alatt el lehetne érni vele. Csak összehasonlításként: a jelenlegi irányított robotrepülőgépek 0,8 Mach-ra képesek, míg a levegő-levegő rakéták a hangsebesség 1-5-szöröse közötti sebességre tudnak felgyorsulni.

[Hiperszonikus fegyverek lesznek Amerika most berendelt vadászgépein]

A tesztelés előtt álló eszközöket a Lockheed Martin és a Raytheon fejleszti, amelyek haladását az úgynevezett scramjet hajtómű biztosítja. A scramjet a torlósugaras hajtómű egy speciális változata. A torlósugaras hajtómű lényege, hogy a haladáshoz szükséges kompressziót a nagy sebességgel érkező levegő adja, vagyis az ilyen típusú modult csak nagy sebességnél lehet bekapcsolni. A scramjet ennek egy speciális változata, ahol a beáramló levegő meghaladja a Mach 5-öt.

©

A Defense News beszámolója szerint korábban az egyik fegyver megsemmisült az egyik teszt során, erről azonban nem sokat lehet tudni, mert a DARPA titkosította a jelentést. A legfrissebb hírek szerint a mostani eszközök már kibírták, hogy egy repülőgépre rögzítve repüljenek vele.

Vlagyimir Putyin 2019 elején jelentette be, hogy Oroszország kifejlesztette a hiperszonikus, a hangsebesség kilencszeresével repülő rakétáját, amiről azt állította, a világ egyetlen légvédelmi rendszere sem képes befogni. A független orosz szakértők ugyanakkor kételkednek abban, hogy a rakéta valóban képes erre a teljesítményre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.