Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jól sikerült a SpaceX legújabb tesztje, így most már lényegében szabad az út, hogy a sztratoszféra alsó határáig repüljön a Csillaghajó, amely embereket is visz majd a Marsra.

Minden jel szerint nem kell már sokat várni arra, hogy a SpaceX újra a magasba emelkedjen a Starship (Csillaghajó) nevű űrhajóval. Ha minden jól megy, az űreszközt 15 kilométeres magasságba lövik fel, ahonnan aztán visszatérve remélhetőleg biztonságban ér majd földet.

Ezt megelőzően persze van még bőven dolga a SpaceX csapatának, a legfontosabb próbát azonban sikerrel teljesítették: begyújtották a három darab Raptor hajtóművet, hogy megnézzék, minden rendben van-e velük. Ahogy az Elon Musk Twitter-bejegyzéséből is kiderül: jól sikerült a teszt, a rendszer úgy működött, ahogy kellett.

A hajtómű bekapcsolása jót jelent, hiszen az ilyen próbákat közvetlenül a tesztrepülések előtt szokták elvégezni. Vagyis ha minden jól megy, még az idei esztendőben láthatjuk, ahogy magasba emelkedik a szerkeszet.

A Starship egyébként már az orrkúpot is megkapta, így kezd egészen űrhajó formája lenni a szerkezetnek.

A Raptor hajtóművet egyébként először 2019 áprilisában próbálták ki, az a teszt is igen látványos volt. A Starshipnek egyébként hat darab ilyen hajtóműve lesz, ezekből hármat a világűrbéli használatra optimializálnak. Magának a hordozórakétának pedig 30 darab ilyen hajtómű működésére lesz szüksége, hogy el tudjon indulni a Földről.

Ha minden jól megy, ezzel juthatunk majd el a Marsra is. Hogy mikor, azzal kapcsolatban Elon Musk már egészen konkrét dátumot is mondott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások