414 milliárdért vett egy kétéves céget a Qualcomm, jó befektetés lehet

414 milliárdért vett egy kétéves céget a Qualcomm, jó befektetés lehet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Qualcomm 1,4 milliárd dollárért vette meg a Nuvia nevű céget, amelynek megszerzésével igazi nagyágyúkat igazoltak le.

A Qualcomm valószínűleg az év első nagy felvásárlását jelentette be. Az amerikai chipgyártó a Nuvia nevű céget vette meg nem kevesebb mint 1,4 milliárd dollárért, vagyis nagyjából 414 milliárd forintért.

Ha nem cseng ismerősen a Nuvia neve, az nem a véletlen műve. A céget 2019 elején, vagyis alig két évvel ezelőtt alapították. De akkor miért ér ennyit? Azért, mert az alapító, Gerard Williams, valamint a tervezésért felelős két alelnök, John Bruno és Manu Gulati korábban az Apple alkalmazottai is voltak. Egész pontosan: az Apple processzortervező részlegénél dolgoztak.

De megfordultak korábban az ARM-nél, az ATI-nál, az AMD-nél és a Google-nél is, szóval igazi iparági vetaránokról van szó.

Sorra távoznak a mérnökök a Google-től, de még nincs ok a pánikra

Az Apple-től és a Qualcommtól elcsábított, chipkészleteken dolgozó mérnökök távoznak a Google-től. Van, aki már megkongatná a vészharangot, azonban még nem ilyen rossz a helyzet.

A GSMArena beszámolója szerint a csapatból Williams leigazolása komoly fegyvertényt jelent a Qualcomm számára, a szakember ugyanis korábban olyan egységeken dolgozott az ARM-nél, mint a Cortex A8-as és A15-ös magok. Később az Apple-höz került, ahol fő tervezőként dolgozott a processzorfejlesztő csapatban. Williams részt vett még az A14-es processzor kifejlesztésében is, sőt valószínűleg a 2020 végén bemutatott M1-es processzoron is munkálkodott.

A Qualcomm bejelentése szerint a Nuvia által tervezett Phoenix processzormagokat a csúcsmobilokban, az laptopokban, sőt még az autókban is használni fogják. Mivel a cég eddig az ARM fejlesztéseit használta, így a chipgyártó a Nuvia megszerzésével ismét házon belül fejlesztheti majd az egységét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások