Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétezer éves, páratlan leletnek számító gyermeksírra bukkantak Clermont-Ferrand közép-franciaországi városban: az első század elején eltemetett gyermeket vázákkal és állati áldozatokkal, köztük kutyával vették körül. Francia régészek különlegesnek nevezték a felfedezést.

A páratlan régészeti lelet a clermont-ferrand-i repülőtér bővítésekor került elő. A kutatók szerint a sírban talált gyermek egyéves lehetett, amikor meghalt. Egy fából készült 80 centiméter hosszú koporsóba temették, amelyet szögekkel és egy vastáblácskával díszítettek. A koporsót 1x2 méteres sírba helyezték, és köré mintegy 20 tárgyat tettek, köztük agyagvázákat és üvegedényeket, amelyeket valószínűleg olajokkal és gyógyszerekkel töltöttek meg. Találtak egy fél disznót, és más disznóhús-maradványokat, valamint két fej nélküli szárnyas tetemét.

A koporsón kívül a fiú lábánál találták meg egy fiatal kutya maradványait, az állat bronzzal díszített nyakörvet viselt, amelyen egy kicsiny harang volt.

©

Az ásatásokat végző régészek elmondták, hogy találtak egy idősebb gyermekhez tartozó tejfogat is, amely valószínűleg az eltemetett fiú testvéréé lehetett. A fogat egy törött kagylóhéjban helyezték a fiú mellé.

A gyerekeket akkoron családi birtokon temették el, ami azt feltételezi, hogy a közelben egy nagy méretű ház állhatott.

©

"A halott mellé helyezett tárgyak igazán kivételesek mind mennyiségében, mind minőségében. Azt mutatják, hogy családja kiváltságos lehetett. Kisgyermekkel eltemetett kutya jól dokumentált a régészeti leletekben, de itt a nyakörv és a harang igen szokatlan" – közölte az Inrap francia régészeti intézet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.