Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan súlyos tüdőgyulladást okozott a betegség egy várandós nőnél, hogy császármetszésre szorult, de a gépi lélegeztetés nem segített rajta, ezért műtüdőre kapcsolták. A Semmelweis Egyetem tudomása szerint Közép-Európában ez volt az első alkalom, hogy így mentették meg egy koronavírusos beteg életét.

Egy híján 70 nap után hagyhatja el a Semmelweis Egyetem klinikáit Szilvia, az a 34 éves kismama, aki még tavaly november közepén került be koronavírus-fertőzés miatt. A nőnél olyan súlyos tüdőgyulladásos szövődményeket okozott a fertőzés, hogy a 34. hétben sürgősségi császármetszést kellett rajta végrehajtani. Légzészavarain nem segített a speciális hasra fordított gépi lélegeztetés, ezért úgynevezett ECMO-kezelést alkalmaztak nála, vagyis műtüdőre kötötték – közölte a Semmelweis Egyetem.

Szilviát a kezelés során az egyetem három klinikáján is kezelték. Az ECMO (extrakorporális, azaz testen kívüli keringés-oxigenizáció-támogató) eszköz a tüdőkapacitása jelentős részét helyettesíteni tudta, ami mellett komplex intenzív terápiás ellátást is kapott, ennek köszönhetően tudták stabilizálni az állapotát. December 18-án már nem volt szüksége a műtüdőre, január 8-tól pedig a lélegeztetőgépről is lekerült. Miután folyamatosan javult az állapota, 69 nap intenzív kezelést követően az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatja gyógyulását.

A Semmelweis Egyetem tudomása szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres „műtüdőkezelés” a Covid–19 okozta tüdőgyulladás terápiájában, és nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ilyen súlyos lefolyása lesz a koronavírus-fertőzésnek, a betegség európai és amerikai megjelenése óta alig néhány esetet regisztráltak csak.

Merkely Béla, az egyetem rektora Facebook-posztban köszönte meg kollégáinak a hozzáértő munkát, és kívánt jó egészséget a gyógyuló betegnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások