500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Telegramon, egy csevegőbot segítségével árulják a hackerek a hozzáférést ahhoz az adatbázishoz, amit még két évvel ezelőtt állíthattak össze a Facebook-felhasználók ellopott személyes adataiból.

A jelek szerint nemcsak a TikTok rendszeréből lehet kipiszkálni a felhasználók telefonszámait, hanem a Facebookról is. Utóbbit már meg is tették a hackerek, amit egy 500 millió felhasználó személyes adatait tartalmazó adatbázisban árulnak az interneten.

A Motherboard beszámolója szerint az adatokat több mint két évvel ezelőtt szerezték meg a Facebooktól, amit most a Telegramon, egy csevegőbot segítségével próbálnak értékesíteni. Egész pontosan az adatbázishoz való hozzáférés az, amit szeretnének pénzzé tenni:

egyetlen keresés 20 dollárba, vagyis nagyjából 5800 forintba kerül,

de akár 10 ezer keresést lehetővé tevő kreditet vásárolhat magának az, aki ebben akar kutakodni.

A Motherboard újságírói kipróbálták, valódi adatokat árulnak-e a hackerek, és arra jutottak, hogy igen. Sikerült például egy olyan felhasználó telefonszámát is beazonosítani, aki egyébként elrejtette ezen információ megjelenítését a Facebookon – vagyis rajta kívül más nem láthatta azt.

A Facebook megerősítette az adatlopás tényét, és közölték, hogy egy 2019 augusztusában befoltozott biztonsági résen keresztül szivattyúzhatták ki az információkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások