Négy civilt vihet a világűrbe a SpaceX, még idén elstartolna velük a Crew Dragon

Négy civilt vihet a világűrbe a SpaceX, még idén elstartolna velük a Crew Dragon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négyfős, csak civilekből álló legénységgel indítaná útnak a SpaceX a Crew Dragon űrhajóját. Az utasokat azok közül választják ki, akik adakoznak egy amerikai gyerekkórház javára.

Még idén elindíthatja a SpaceX azt a misszióját, amelyben négy civilt juttat ki a világűrbe a Crew Dragon fedélzetén. A vállalat Inspiration4 névre keresztelt küldetésével az űrturisták az év második felében indulhatnak útnak a Kennedy Űrközpontból.

A küldetés nem csak technológiai értelemben lesz fontos: az utazással pénzt is szeretnének gyűjteni, méghozzá az amerikai St. Jude gyerekkórház javára. Az expedíció élén a Shift4 Payments nevű amerikai vállalat vezetője, Jared Isaacman áll majd, aki a négy helyből kettőt ajánlott fel erre a célra, részt pedig az vehet az utazáson, aki jelentős összeget adományoz a kórháznak.

A tervek szerint a turisták több napon át keringenek majd a Föld körül, míg végül Floridánál szállnak majd le.

©

Mindenkinek, aki részt vesz az utazáson, el kell majd végeznie a SpaceX kiképzését, amelyen megtanítják például azt, hogyan tud mozogni a súlytalanság állapotában, használja az űrruhát vagy mit tegyen vészhelyzet esetén.

Az Inspiration4 a második olyan magánküldetés, amit a SpaceX végrehajtana a Crew Dragon segítségével. Az egység eddig kizárólag a NASA űrhajósait szállította a Nemzetközi Űrállomásra.

A jövő év elején egy másik, kereskedelmi repülést is végrehajthat a SpaceX, ahol a négy űrhajósnak fejenként 55 millió dollárt kell majd kifizetnie. Ezért egy 10 napos "kirándulást" kapnak, amit a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tölthetnek el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások