A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál

A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két fűrészhal tetemét mosta partra a víz Floridánál, az egyik súlya a 450 kilogrammot is elérheti.

Még a szakembereket is meglepte az a két haltetem, amelyet nemrég mosott partra a víz Floridánál a múlt hét során. A két hal egyike ugyanis majdnem 5 méter hosszú volt – egész pontosan 4 méter 87 centit mértek –, súlyra pedig nagyjából 360-450 kilogrammot nyomhatott.

A szóban forgó állat egy fűrészhal (Pristis pectinata) volt, amely honos fajnak számít a Florida környéki vizekben – írja a Gizmodo. A szakemberek néhány éve derítették ki, hogy az állat képes a partenogenezisre, vagyis anélkül is képes szaporodni, hogy ahhoz egy hímmel kellene párosodnia. Az állat egyébként a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

FWC sawfish biologists responded to sawfish hotline reports of two large smalltooth sawfish that died in the Florida...

Közzétette: FWC Fish and Wildlife Research Institute – 2021. április 8., csütörtök

Az állat további különlegessége, hogy a csigolyái "évgyűrűket" növesztenek, épp úgy, ahogyan az ősi cápák tették. Gregg Poulakis, a floridai Fish and Wildlife Conservation Commission nevű természetvédő szervezet halbiológusa úgy nyilatkozott, a csapatával most ezeket az évgyűrűket akarják megszámolni, hogy kiderüljön, hány éves lehetett az állat.

A szakemberek szerint a most partra mosott tetem egyikénél sem találták egyértelmű jelét annak, hogy miért pusztulhattak el az állatok. A kisebbik fűrészhal csupán 3,6 méteres volt, ami azt mutatja, hogy valószínűleg még nem fejlődött ki teljesen. A nagyobbik fűrészhal viszont már ivarérett nősténynek számított.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások