Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai is.

Tízezer beoltott vérmintáján végzett antitestvizsgálat eredményét közölte a Danas szerb hírportál, a hírről a 24.hu számolt be. A Nukleáris Energetikai Intézet által végzett kutatás arra jutott, hogy valamennyi vizsgálat hatóanyag hatékony védelmet kínál a koronavírussal szemben.

A vizsgálat során az antitestek jelenlétét kétszer, két héttel az első, majd két héttel a második oltás után elemezték. A Pfizer vakcinája a beoltottak több mint 85 százalékánál az első adag után két héttel kiváltotta az antitesttermelést, a második dózis után ez 95 százalékos volt. A Szputnyik V-nél az első adag után három héttel tapasztaltak mérhető mennyiségű antitestet, a második után az oltottak több mint 92 százalékánál megvolt ez. Az AstraZenecánál is elindult az antitesttermelés, ám mivel Szerbiában még nem adtak be ebből második adagot, az eredmény itt korlátozott.

A Sinopharm esetében a 20-65 év közöttieknél leghamarabb két héttel az első oltás után jelentek meg a szervezetben az antitestek, ez a második oltás után két héttel a beoltottak 90 százalékánál. Az idősebbeknél valamivel alacsonyabb ez az arány, ám ez nem jelenti azt, hogy ne szerezték volna meg a szükséges immunitást.

Hozzászólások