Mit lehet tudni az új, „kétszeresen mutáns” koronavírus-változatról?

Mit lehet tudni az új, „kétszeresen mutáns” koronavírus-változatról?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pécsi virológusok ezúttal a legújabb koronavírus-mutációval kapcsolatban igyekeznek közérthető válaszokat adni.

A „készeresen mutáns” indiai koronavírus-variánsban összesen 13 mutációt azonosítottak a kutatók – olvasható Jakab Ferenc virológus írásában, amely a Virológia Pécs Facebook-oldalon jelent meg pénteken. A szakember szerint a mutációk közül két jelentősebb változást kell számontartani, amelyek a tüskefehérjét kódoló génszakaszban következtek be. „A két mutáció már ismert volt, de most egy törzsben, egyszerre jelent meg” – írta.

Egyértelműen látszik, hogy Indiában most „igen komoly fertőzési hullámot élnek át”, de azt még nem tudni biztosan, hogy a megugró fertőzési szám egyértelműen az új variáns megjelenéséhez köthető-e.

Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az új mutáció hatására a vírus hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket. Ez lehet csak a véletlen műve is, már csak azért is, mert a kutatók azt feltételezik, hogy az indiai variáns nem terjed olyan gyorsan, mint a brit variáns, hiszen az jelentős fertőzési szám növekedést eredményezett igen rövid idő alatt számos országban”

– véli a kutató, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője.

Azt egyelőre nem lehet megmondani Jakab szerint, hogy milyen hatása lehet az indiai mutánsnak és az Indiában felpörgött járványnak Európára. Az viszont biztos, hogy az indiai variánst 2021 első negyedévében kimutatták már Angliában, az Egyesült Államokban és további 21 országban, de hogy lesz-e ereje olyan mértékben terjedni, mint a brit változatnak, még nem tudni. Et több dolog befolyásolhatja, köztük az oltási stratégia, az átoltottság mértéke, valamint a járványügyi intézkedések megléte és betartása, továbbá a brit variáns domináns szerepe.

Úgy tűnik ugyanis, hogy a brit variánst nehéz kiszorítani, így az újabb törzsek nem biztos, hogy jelentős előnyre tesznek majd szert”

– írta a virológus.

A pécsi szakember szerint feltételezhető, hogy az új mutációk lehetőséget adnak a vírusnak, hogy az „valamilyen szinten (ha nem is teljes mértékben) elkerülje a mostani oltások által generált immunválaszt”, de a vonatkozó a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak. Jakab hozzátette: ha ez így van, úgy előfordulhat, hogy reinfekció következik be, tehát bárki újra megfertőződhet a vírussal. „Szerencsére azonban a kutatók úgy gondolják, hogy ebben az esetben a klinikai tünetek jóval enyhébbek lehetnek, mint az első fertőzés esetén”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások