szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába kutatják már hosszú évek óta az emberi egészségre ártalmas örök vegyi anyagok kockázatait, valamiért a szakemberek alig adnak ki sajtóközleményeket ezekről. Holott az embereknek, illetve a döntéshozóknak tisztában kellene lenniük ezzel a komoly veszéllyel.

Örök vegyi anyagokként is emlegetik a per- és polifluoralkil anyagokat, a PFA-anyagokat (angolul PFAS), amelyeket az emberek állítanak elő, és mintegy 4700-féle van belőlük.  Szén-fluor kötésüknek köszönhetően zsír- és vízlepergető képességűek, és szívesen használják őket nagyfokú stabilitásuk és magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállásuk miatt. Kémiai kötéseik (amelyek a legerősebbek a szerves kémiában), azonban azért is felelősek, hogy tartósan megmaradnak a környezetben, sőt az emberi szervezetben is, emiatt kapták az „örök” jelzőt.

Miután számos egészségügyi problémához is vezetnek, a kutatók gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél jobban megértsék a hatásaikat, azonban – írja a ZME Science – jó az esély arra, hogy szinte sohasem hallunk ezekről a kutatásokról. Amerikai kutatók új tanulmánya szerint ugyanis a legtöbb vzsgálat, amely a PFA-anyagok emberi egészségre gyakorolt hatását vizsgálja, alig vagy egyáltalán nem jelenik meg a médiában. Ez viszont csökkenti annak a valószínűségét, hogy a fontos kutatási eredmények eljussanak a nyilvánossághoz és a döntéshozókhoz, akik a tudományos eredményeket tettekké tudják változtatni – írják az Environmental Health folyóiratban.

A szakemberek 273, az ilyen anyagok emberi egészségre gyakorolt hatásairól készült, 2018 és 2020 között megjelent tanulmányt elemeztek. Kiderítették, hogy a sajtót érdekli a téma: a PFAS és az egészségügyi kockázatok között statisztikailag jelentős összefüggést találó tanulmányok hússzor nagyobb médiafigyelmet kaptak, ha adtak ki sajtóközleményt, mint ha nem. Viszont az ilyen tanulmányoknak csupán kevesebb, mint a nyolc százaléka osztotta meg az eredményeit a sajtóval. Azok a kutatások pedig, amelyek jelentős összefüggést találtak a PFAS-hatás és a petefészek- és mellrák, a csontritkulás és a cukorbetegség kockázata között, szinte egyáltalán nem adtak ki sajtóközleményt, így legtöbbször el sem jutottak a hírek a nagyközönséghez.

Amerikában egy vadvízi hal megevése olyan hatású, mintha egy hónapon keresztül valaki szennyvizet inna

Úgynevezett PFAS-vegyületek általi szennyezettséget találtak egy amerikai kutatás során a vadon élő halakban - olyan mértékben, mely a fogyasztással az emberi egészségre is káros lehet.

Az effajta „szemérmességet” a kutatók egyrészt azzal indokolják, hogy semmi sem ösztönzi a nem tudományos publikációt. A mostani vizsgálat viszont kimutatta, hogy a sajtóközleményt is adó kutatások sokkal nagyobb hivatkozási számot mondhatnak a magukénak, mint a sajtóközlemény nélküliek.

A kutatók attól is tartanak, hogy a médiában való megjelenés hamisan ábrázolja vagy eltúlozza az eredményeiket. A korábbi kutatások viszont már kimutatták, hogy a médiában előforduló túlzások gyakran az egyetemi sajtóközleményekre vezethető vissza.

„Arra buzdítjuk a tudósokat és az intézményeiket, hogy a kutatási folyamat kritikus részének tekintsék a médiát is” – írják a tanulmány szerzői.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!