Moszkvában gyártják a magyar elektromos buszokat

Moszkvában gyártják a magyar elektromos buszokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az egykori Moszkvics-gyár területén szerelik össze a magyar tervezésű kompozit egységeket.

A részben orosz nagyvállalatok tulajdonában lévő NCC nevű ipari csoport beszáll a magyar tervezésű Modulo elektromos buszok gyártásába. A magyar evopro csoport mérnökei által konstruált Modulo nevű, kompozit szerkezetű jármű alapegységeit annak a Moszkva melletti ipari parknak a területén gyártják majd, amely egykor a Moszkvics autógyárnak volt az otthona. „A mienk az egyetlen cégcsoport, amely ma szénszálas technológiai képességekkel rendelkezik Oroszországban. Ahhoz, hogy valaki ott tudjon eladni, fontos, hogy legalább részben helyi gyártással rendelkezzen” – mondta Molnár Péter, az NCC műszaki igazgatója.

Első lépésként 50 különböző méretű kocsitestet gyártanak le, az ehhez szükséges gyártószerszámokat az evopro már ki is szállította Oroszországba. 2016-ban a tervek szerint több száz modell gördülhet ki a gyárkapun. A buszok kiszerelése Magyarországon, a MABI-BUS Kft. telephelyén marad, és a Moszkvába kivitt eszközök is magyar tulajdonban maradnak.

©

A kompozit könnyűszerkezetes városi és elővárosi buszok tágasabb belső teret és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást ígérnek a hagyományos elődökhöz képest. A kompozit szerkezet nem korrodálódik, és a karbantartási költsége is alacsonyabb. Hosszabb távon a magyar technológián alapuló, de kinti buszgyártás iránt az Uraltransmas nevű, villamosokat gyártó orosz cég is érdeklődik.

„Magyarországon az innovációs lánc gyakran megszakad, a jó ötletek nem jutnak el a sorozatgyártásig. Mi most az NCC legmodernebb berendezésein gyárthatjuk le a modelljeinket, ez kell ahhoz, hogy a busz versenyképes legyen – mondta Mészáros Csaba, az evopro csoport elnök-tulajdonosa.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!