szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden munkahelyen vannak rossz pillanatok, vagy akár rosszabb időszakok is. De vannak olyan helyzetek, amelyek ha állandósulnak, rendszeressé válnak, arra figyelmeztetnek, hogy ideje továbbállni.

Olykor eljön a pillanat, hogy egy munkavállaló úgy érzi, valami nem stimmel a munkahelyén. Ha ez az érzés huzamosabb ideje fennáll, érdemes előkészíteni a munkahelyváltást, ha teheti az ember.

Figyelmen kívül hagyják az ötleteid

Mindenkinek vannak ötletei, és mindenki szereti, ha azokat meghallgatják, komolyan veszik, és akár használják is. Kevesebb motiváló dolog van, mint amikor valakinek az ötletét felhasználják a megoldáshoz. De ha a főnököd vagy a munkatársaid nem vesznek komolyan, esetleg ki is nevetnek, az sértő és demotiváló. Ha te is ilyen helyzetben vagy, akkor ideje lépned.

©

Nyilvánosan kritizálnak

Mindenkinek szüksége van a konstruktív visszajelzésre, sokszor egy kis lökésre, vagy épp arra, hogy elmondják nekünk, csinálhattunk volna valamit jobban – főleg ha azt is el tudják mondani, hogyan is lehetne jobban csinálni. De ezeknek a beszélgetéseknek négyszemközt kell elhangzaniuk, a nyílt színen való leordítás nem építő kritika. Az élet túl rövid ahhoz, hogy folyamatosan attól félj, mikor aláznak meg újra.

Sose mondják: Köszönöm

Mindenkinek szüksége van arra, hogy elismerjék a munkáját és az erőfeszítéseit – akkor is, ha valamit nem csinált meg tökéletesen. A "Kérem" és a "Köszönöm" az a két alapszó, amit ha soha nem hallasz a munkahelyeden, akkor azt jelenti, hogy egyszerűen nem becsülik meg a munkád.

A főnök karrierjéért gürizel

A jó főnök tudja, ha az egyén sikeres és a csapat is sikeres, akkor ő is az, és ezt nem kell külön bizonygatnia. De vannak olyanok, akik nem csinálnak mást, csak jelentéseket és riportokat írnak – ezekkel bizonyítandó, milyen remekül dolgoznak, közben a csapatukra hárul minden érdemi munka. Nem túl kifizetődő stratégia, ha csak a főnököd karrierjét egyengeted.

Úgy érzed, semmi értelme

Teljesen természetes, ha valaki szeretné azt érezni, hogy amit csinál, az fontos, hogy munkájának eredménye hatással lehet mások életére. Ha munkádat értelmetlennek találod, úgy érzed, semmi haszna sincs, akkor ideje újabb lehetőségeket keresned.

Csak egy fogaskerék vagy

Való igaz, hogy mindenki pótolható és alapvetően mindenki a fizetésért dolgozik. De azért a legtöbben arra is vágynak, hogy a fizetésén felül is elismerjék a munkáját, hogy akármilyen pozíciót is tölt be, tiszteletben tartsák, és érezze, hogy a munkája és az ő személye is fontos. A jó főnök figyel arra, hogy mindig legyen egy-egy kedves szava, hogy időnként elbeszélgessen az alkalmazottaival, megkérdezze, hogy van a család. Ezek gesztusok, de a dolgozók ettől érzik magukat embernek és nem csak egy fogaskeréknek a nagy gépben.

Ha nincs jókedvpótlék

A munka bizony sokszor stresszel jár, és ha életed legjobb állásában dolgozol, akkor is vannak olyan dolgok, amiket nem szeretsz. De ha a munkahelyeden soha nincs egy-egy mókás pillanat vagy inspirálóan izgalmas helyzet, olyan napok vagy feladatok, amit alig vársz, hogy megcsinálhasd, akkor feltehetően unod és utálod a munkádat – ennek pedig így nem sok értelme van.

Nem látod a jövődet

Az elvégzett munkával jó esetben nem csak a céged, hanem te is gyarapodsz. Hiszen megtanultál valamit, új tapasztalatot szereztél. Egy tisztességes főnök arra törekszik, hogy javítsa a cég jövőjét, és ezzel perspektívát mutasson a dolgozóinak: jobb bérek, jobb feladatok, korszerűbb munkahely. Ha te úgy érzed, hogy a cégnek nincs jövője, vagy neked nem ad megfelelő feladatokat, már megtanultad azt, amit kellett, vagy nem látod, hogy előbbre léphetnél, ideje továbbállnod.

Nem hiszed, hogy bármi mást is csinálhatnál

Furcsának tűnhet, de tulajdonképpen ez a legerősebb indok arra, hogy kilépj a munkahelyedről. Mert ha azt gondolod, hogy ebből a helyzetből képtelen vagy kilépni, akkor ott valami nincs rendben. Ha szárnyalsz a munkahelyeden, akkor azt el is tudod engedni, egy igazán jó munkahely éppen arra inspirál, hogy bármire képes vagy. De az élet túl rövid ahhoz, hogy azért ne lépj tovább, mert azt gondolod, hogy nem vagy elég jó továbblépni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói