szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cég megvolt már akkor is, amikor hippi-házasokként együtt éltek, ám a válási papírokban az ebből származó bevételek sorsát nem rendezték. Most a férfi verheti a falba a fejét...

Dale Vince eléggé irigyelt ember hírében állt Nagy Britanniában, miután az elmúlt bő egy évtizedben az Egyesült Királyság legnagyobb zöldenergiás cégét építette fel. A balsors azonban utolérni látszik az egykori hippiből az Ecotricity vezérigazgatójává vált férfit, mert bár első feleségétől még 1992-ben elvált, a cég ügyeit - mely akkor még semmit sem ért - anno nem rendezték.

Az ex-feleség, Kathleen Wyatt most azért indított harcot, hogy az egykori frigyre hivatkozással jó sok pénzt legomboljon volt férjéről. Ennek érdekében fel is fogadta Nagy-Britannia egyik top válóperes ügyvédjét. Ayesha Vardag - ő a nevezett specilaista - azt mondta a Business Insidernek, hogy az eljárás csak egy kis formaság, amire azért van szükség, mert anno, a váláskor a felek elfelejtették lezárni a pénzügyi megállapodásokat.

Dale Vince - fiatal volt, s mikor Kathlenntől vált, az eszébe se jutott, hogy a kis cégéből még dúsgazdag is lehet...
©

Az ügyvéd azzal érvelt, hogy ha a pénzügyi kérdések nincsenek lezárva egy válás során, akkor az nyitva hagyja az ajtót annak, hogy a volt házastárs az exétől joggal kérjen pénzt - és ha ez a támogatás elmarad, az pedig sokkal többe is kerülhessen a bíróságon. Pláne így van ez, ha a két fél között hatalmas pénzügyi különbség ál fenn - márpedig Kathleen Wyatt lényegében nincstelen, volt férje, Dale "értéke" pedig mostanra 107 millió font - miközben a zöldenergiás cége, az Ecotricity is megér úgy 57 millió fontot.

És ez akkor is így van, ha, mikor 1981-ben találkoztak, mindketten elváltak voltak, és nemigen volt másuk mint egy közös gyerekük. Csakhogy az Ecotricity cég 1983-ban már működött - igaz, egy fillért sem ért még akkor sem, amikor a házasság 1992-ben véget ért.  Vince ezt követően Spanyolországba költözött, és csak a 2000-es években bukkant fel - mint aki megcsinálta a szerencséjét. A férfi valóban komoly tényező lett a brit zöldenergia szektroban, május elején a Youtubera felkerült egy videóinterjú is vele-róla, melyben Nagy Britannia karbonmentesítésének 2030-ig megvalósítható lehetőségéről beszélt.

Volt felesége, Kathleen azonban egy önkormányzati lakásban él munkanélküli fiával és lányával, valamint a szintén munkanélküli barátjával, illetve 3 hónapos kislányával. Volt férje elleni keresete 1,9 millió font (mintegy 760 millió forintról) megfizetéséről szól. És bár ezzel először kidobták a bíróságról, a fellebbezése könnyen célba érhet, mivel a Legfelsőbb Bíróság nemrég kimondta: "nincs időkorlát" a válások esetén a pénzügyi igények rendezésére.

Vince-t az ág is húzza, mivel bár elvileg a per költségein a felek megosztoznak, mivel azonban volt nejének semmije sincs, az 500 ezer font körüli perköltséget is a férfinak kell állnia.

Nemrég Oroszországban volt ennél is sokkal drágább válás. Oroszország egyik leggazdagabb embere, Vlagyimir Potanyin vagyonának felét, úgy 2000 milliárd forintot bukhat, ennyit követel tőle az elvált felesége.

 Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Börtönbe zárná az állatkínzókat az állatvédelem miniszteri biztosa

Börtönbe zárná az állatkínzókat az állatvédelem miniszteri biztosa

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír