Több ezer építőipari cég szűnt meg az idén

Több ezer építőipari cég szűnt meg az idén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Továbbra is komoly problémák vannak az építőiparban, ugyan kevesebb cég szűnt meg július és szeptember között, mint az év korábbi időszakában, a prognózisok szerint az utolsó három hónapban megint sok társaságot számol fel majd a cégbíróság. A piac továbbra is bizonytalan.

Az építőiparban a harmadik negyedévben 1377 vállalkozás szűnt meg Magyarországon, ami 4 százalékos csökkenés a megelőző évi 1439-hez képest, és 16 százalékos visszaesés az előző negyedévi – abszolút rekordnak számító – 1771-hez képest – derül ki az Issues közleményéből. Az Opten adatai szerint azonban csak átmeneti ingadozásról van szó, az ágazat nincs túl a nehezén. Ugyanis minden egyéb adat arra utal, hogy az utolsó negyedévben ismét magasabb lesz a megszűnési ráta, és ez így marad a jövő év első felében is.

Az Opten szerint azért nincs ok az örömre, mert a társaságok megszűnéséhez vezető eljárásból minden korábbinál több lehet folyamatban a cégbíróságon. Tavaly az év egészében 7116 megszűnéshez vezető eljárás elindításáról határozott a bíróság, idén már az első három negyedévben több mint 5600 jelent meg az építőipari cégstatisztikában. Ezek az eljárások egy-másfél év alatt zárulnak le, vagyis az  elmúlt másfél évben közzétettek végeredménye még csak most fog beépülni a megszűnési rátába.

©

A KSH adatai szerint az építőipari kibocsátás tavalyi lendülete megtört, az ágazat termelése hónapról hónapra alulmúlja a megelőző év azonos időszakának értékét, és nem kecsegtet sok jóval az ágazat szerződött megrendelés-állományának visszaesése sem. A gazdaság legszélesebb spektrumát elérő épületetépítés pedig különösen rossz előjeleket produkál: az alágazatban már 19 százalékkal kisebb az új szerződések volumene, mint egy évvel ezelőtt.

A termelés és a szerződésállomány egyidejű csökkenése azt mutatja, hogy komoly problémák vannak az ágazat beruházási és finanszírozási oldalán. Mindenez azért is érdekes, hogy a Családi Otthonteremtési Programnak és az ingatlanárak felfutásának pozitív hatással kellene lennie az építőiparra. Ugyanakkor a pénzügyi szektor sokkal óvatosabb az ingatlanfejlesztési projektek finanszírozásával, mint a 2000-es évek elején, a befektetői bizalom pedig még távolról sem nevezhető egészségesnek. Az elmúlt egy évben tapasztalt ingatlanpiaci rally többnyire a kisbefektetők lakásvásárlásainak köszönhető, de az emelkedés rendkívüli meredeksége csak fokozta az ágazat bizonytalanságát a hosszú távú kilátásokat illetően. A nagybefektetők láthatólag kivárnak, a piac normalizálásában ugyanakkor sokat segíthet a kormányzat által már belengetett építőipari áfacsökkentés.

Mindezek ellenére nem az ágazat állapota érhető tetten a vállalkozások magas megszűnési rátájában. „Az ágazat termelési adatai és a megszűnő cégek számának alakulása között gyenge az összefüggés. Sokkal inkább arról van szó, hogy a beértek azok a kormányzati törekvések, amelyek a jogszabályi kiskapuk bezárására és a lánctartozások megszüntetésére irányultak” – magyarázza Pertics Richárd az Opten igazgatója. Szerinte a tulajdonosok és a cégvezetők felelősségének növelése, valamint az ehhez kapcsolódó szigorúbb szankciók riasztják el a cégvezetőket attól, hogy adósságokat hátrahagyva felszámolásba lavírozzák vállalkozásukat, másrészt a cégbíróság is nagyobb sebességre kapcsolt a már régebben kiürített, magukra hagyott cégek bezárása érdekében.


Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!