szerző:
hvg.hu

A magyar cégek mintegy 40 százaléka működik Budapesten. Ennek ellenére csökkenő tendenciát lehet megfigyelni a két évvel ezelőtti adatokhoz képest, mivel míg 2014 októberében 216 492 céget jegyeztek, addig idén október elején ez a szám már csak 207 233 volt. Ez közel 4,6 százalékos csökkenés.

Júniusban a Bisnode céginformációs szolgáltató statisztikái alapján 206,5 ezer budapesti céget jegyeztek, azonban augusztustól októberig tartó növekedésnek köszönhetően októberben a cégszámok már elérték az előbb említett 207 ezret.

 Cégalapítások és felszámolások

Cégalapítás szempontjából a legnépszerűbb terület 2016-ban a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység volt, ahol idén már közel 1200 új vállalkozást hoztak létre. Hasonló népszerűségnek örvend az ingatlanpiac és a nagykereskedelem is, ahol 900-900 új cég alakult, illetve az építőipar, illetve az adminisztratív és szolgáltatást támogató szektorok is, hiszen mindkét ágazatban több mint 700 új vállalkozást jegyeztek 2016-ban.

A legtöbb kényszertörlési és felszámolási eljárással a nagykereskedelmi cégek találkozhattak, az ő esetükben még 41 százalékos mérséklődést követően is 1412 kényszertörlést regisztráltak idén. A kiskereskedelmi cégek esetében is magas a kényszertörlések száma; 2016-ban 976 eljárás indult ellenük, de az építőipari cégek (amely idén egyelőre a legnépszerűbb iparág cégalapítás tekintetében) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekben érdekelt társaságok ellen is mintegy 900 új eljárás indult, ami még 40 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest.

A cégalapítások tekintetében hasonló mértékű visszaesés figyelhető meg, mint a működő társaságok esetében, ugyanis 2016 első és harmadik negyedéve között 8 00 vállalkozást alapítottak Budapesten, ami az összes Magyarországon alapított cégek 45 százaléka – ez a részarány a 2015-ben 48,2 százalék.

Jelentősen csökkent a fővárosi cégek kockázatossága, hiszen a Bisnode Bedőlési Indexe alapján 2015 elején még a cégek 3,41 százalékát vonták csőd- vagy felszámolás eljárás alá egy év alatt, ehhez képest 2016 harmadik negyedévében ez az arány már csak 1,69 százalék volt. Végelszámolások tekintetében a budapesti cégek 13 százalékos növekedést mutatnak 2016-ban, ami elmarad az országos 15 százalékos átlagtól. Az eddigi évet tekintve az első negyedévben volt a legjelentősebb emelkedés, ugyanis ebben az időszakban közel 30 százalékal több eljárást indítottak, mint a korábbi években.

A cégeket érintő felszámolások az első három negyedévben összesen 6,64 százalékal csökkentek Budapesten – az országos átlag 16,6 százalék volt. A végelszámolásokkal és felszámolásokkal ellentétben a kényszertörlések budapesti alakulása jobb képet mutat, mint országos tekintetben, ugyanis a fővárosban 41,6 százalékal csökkent ez a fajta eljárástípus, míg az országosan mért átlag 27,8 százalék volt.

Ezekre a dalokra a legjobb elválni

Ezekre a dalokra a legjobb elválni

Osztrák lap: 80 milliós sportkocsival furikázik valaki a bécsi magyar nagykövetségről

Osztrák lap: 80 milliós sportkocsival furikázik valaki a bécsi magyar nagykövetségről

Robert De Niro húsz év után elválik feleségétől

Robert De Niro húsz év után elválik feleségétől

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt

Veszélyben az utolsó pesti halászház

Veszélyben az utolsó pesti halászház

Szeviép-ügy: Botkának ez kínos lesz

Szeviép-ügy: Botkának ez kínos lesz