szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hospodárské Noviny című cseh lap külpolitikai rovatvezetője szerint Magyarországon "a mércét egyértelműen az egy párt és egy ember kormánya határozza meg". Ismét putyinizmust emlegetnek Orbán Viktorral kapcsolatban.

Magyarország és az Európai Unió kapcsolatát vizsgálja keddi cikkében a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Ha már a kormánypárti Magyar Hírlap is azt írja, hogy a magyar gazdaság az utóbbi két évben "pozitív függőségbe" került az Európai Uniótól, akkor biztosra vehető, hogy "valaminek történnie kell abban az országban, amelyben a mércét egyértelműen az egy párt és egy ember kormánya határozza meg" – jegyzi meg a Minek Orbánnak Európa? című írásában Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője.

A szerző a magyar kormányfő pénteki rádióinterjújában az uniós alapokkal kapcsolatban elhangzott kijelentésekre  (a pénzek kárpótolják a magyarokat a kommunista rendszer szenvedéseiért és a multik Magyarországról kivitt nyereségéért) reagálva megjegyzi: Orbán úgy beszél, ahogy azt a magyarok többsége érzi, vállán a múlt terhével, ám ezt a beszédet külföldön alig érti valaki. 

Orbán utóbbi időben elhangzott kijelentéseiből az tűnik ki, hogy "inkább kelet felé tekintene". Ezt jelzi a paksi atomerőmű bővítésére felvett orosz hitel, valamint a független média és a civil szervezetek elleni fellépés.    

Európában ugyanis, ahová Orbán talán mégiscsak tartozni szeretne, "nagyon szokatlan" rendőri kommandósok bevetése a civil szervezetek ellen, ahogy ezt a norvég alapokat kezelő Ökotárs Alapítvány megélte. 

"A rendőrség indokolatlanul kemény múlt heti fellépése megmutatta, hogy az ellenzék, illetve a kormányfő külföldi bírálói megalapozottan jegyzik meg: Orbán vonzódik a putyinizmushoz" – írja a Hospodárské Noviny.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!