Konok Péter
Konok Péter
Tetszett a cikk?

Semmi bajom az ilyen meg olyan emberekkel, de...

Van egy jellemző félmondat, ami rendszeresen visszatér a menekültekkel kapcsolatos (vagyis hát ne csiszolgassuk: a menekültellenes) kormányzati, állami, félhivatalos és magánvéleményekben. Nevezzük talán "magyarázó elutasításnak". Ez a kis retorikai elem a "természetesen a valódi menekülteken segíteni kell, de..."

Nincs ebben semmi új, sőt. "Én nem vagyok antiszemita, a legjobb barátaim között is vannak zsidók, de..."; "Én ismerek dolgos, szorgalmas cigányokat is, de..."; "Semmi bajom sincs a melegekkel, na de..."; "A szomszéd Józsi? Rendes ember, de..."

Jelentése világos: mi mondjuk meg, hogy ki a menekült („Wer Jude ist, bestimme ich”, hogy ki a zsidó, azt én döntöm el – mondta Göring Karl Lueger bécsi polgármestert idézve). Az a sok ezer ember, aki most a határon várakozik a nyomor és a háború (igen: "és", nem "vagy") elől menekülve, a csecsemőktől az aggastyánokig, nem menekült. Ők a "de": a világuralomra törő zsidók, a lopós, lusta cigányok, az utcákon őrjöngő, fiatalságot megbuzeráló melegek, a részeges Józsi szomszéd rokonai. Nemtetszés szerint.

E kis félmondatban a "de" éppen arra szolgál, hogy tagadja az előtte álló tartalmat, hogy megmagyarázza az utána következő elutasítást. Valódi jelentése ez: kifelé ezekkel az idegenekkel, de ezt valamiért nem akarom (nem merem, nem illik, netán magam előtt is szégyellem) így kimondani. Súlyosabb esetben sajátosan skizoid konstrukció: az illető már maga is elhiszi, enélkül sérülne kialakított önképe. Valóban kijelöl magának "díszzsidókat", "díszcigányokat", szóba áll egy meleggel (másfél méterre áll azért, mert hátha elkapja a buzibacit), előre, jó hangosan köszön a lépcsőházban a Józsinak (de azért úgy tesz, mintha a postaládát ürítené, és megvárja a következő liftet). Csak "a többieket" gyűlöli, csak tőlük fél. A másoktól.

Mint látjuk, államok (nem csak ez itt) is lehetnek skizoidok, bár az ő esetükben inkább a tudatosan hazug, álszent kommunikáció a lényeg. Magyarország, amint azt vezetőinek számos nyilatkozatából megtudhatjuk, nyílt, befogadó ország, de..., és folyik a nagy dedegés. A menekülők nagy része nem menekült: beszivárgó terroristák (a gyerekek? majd azok lesznek!), embercsempészekkel érkeznek (nyilván szeretnek rengeteg pénzért furgonok lezárt rakterében megfulladni), csak a "jobb élet" érdekli őket, ami nem alapjog (szólt erről valaki Mészáros Lőrincnek is?). A kormányzati kommunikáció megmutatja azt is, hogy ki az ideális menekült, akit Magyarország örömmel, szolidaritással ölel szűk, szögesdrótos kebelére: "ezer egyiptomi, kopt keresztény menekültcsalád". Külön előnyük, hogy vélhetőleg nem is léteznek, legfeljebb valamiféle elszámolási rubrikákban. Virtuális menekültek egy virtuális valóságban.

A "de" szócska sajátosan felfedezi régi, latin funkcióját (hoppá, lehet, hogy nem is a "romanizált dákoknak" van itt római eredete? hungaroromán kontinuitás?): a "de-" a latinban fosztóképző. Tudjuk: dekonstrukció, dereguláció, demokrácia... ja, bocsánat, ott nem is, az görög szóösszetétel. Dehumanizálás. Simán visszaépíthető lenne így is a magyar nyelvbe: "demberség". Rövidebb, mint az "embertelenség".

És nekem mindezzel tulajdonképpen semmi bajom, de...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette