szerző:
Tokfalvi Elek
Tetszett a cikk?

Budai Gyula kormánybiztos kilenc hónappal az esemény után méltatlankodva újságolja a Magyar Nemzetnek és a Hír tv-nek...

Budai Gyula kormánybiztos kilenc hónappal az esemény után méltatlankodva újságolja a Magyar Nemzetnek és a Hír tv-nek, hogy tavaly májusban Eleni Tsakopoulos Kounalakis tavaly májusban „informális beszélgetésre” hívta meg, és itt a Sukoró-ügyről „faggatta”. Budai Gyula így vélekedik: „a velem folytatott beszélgetés teljes mértékben illeszkedik abba az információgyűjtésbe, ami az előző kormány tagjai ellen indult eljárások tekintetében információgyűjtésnek hívható”.

Budai Gyula kormánybiztos ráhibázott az igazságra. Mégpedig a tekintetben, hogy az információgyűjtés valóban információgyűjtésnek hívható. A diplomaták ugyanis információt szoktak gyűjteni arról az országról, ahol állomásoznak. Erről a sokkoló tényről a Magyar Nemzet olvasóközönségnek minimum a Wikileaks-ügyből már értesülnie kellett. Ott ugyanis a botrány legfőbb összetevője az volt, hogy Julian Assange, Amerika-ellenes hevületében, életveszélynek (eufémizmus) tette ki azokat az ellenzékieket, akik zsarnoki rendszerek országaiban állomásozó amerikai diplomaták forrásai voltak. Demokráciákban a tájékozódás fő forrása természetesen a média, de olyan országokban, ahol nincs szólásszabadság, más csatornákat is kell keresni.

Eleni Tsakopoulos azonban nem a médiából akart tájékozódni (nem értem, mi kifogása van ez ellen Budai Gyulának, hiszen olyan kormányzatot képvisel, amelyik szerint a média testületileg egy ganyé), de nem is az ellenzéktől (dettó), hanem a kormány emberétől. Az is baj. A kilenc hónapos fáziskésés oka pedig az, hogy „nem gondolták volna, hogy ilyen jelentőségű ügy kerekedik majd belőle”. Hogy milyen ügy? A válaszhoz a Magyar Nemzet cikkére mutató link juttat a legközelebb: a Magyar Nemzet megtudta, hogy Kounalakis nagykövet az ügyészségnél is tájékozódni merészelt. Az ügy tehát az lenne, hogy a Magyar Nemzet előző nap talált egy ügyet.

Persze ne legyünk naivak, az ügy tulajdonképpen az a nagy összeesküvés, amit a Magyar Nemzet leplezett le még egy nappal korábban, meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva. Eszerint az Unió a pénzügyi segítségnyújtás feltételéül „legalább” azt a feltételt szabja, hogy a nemzet hagyja szabadon garázdálkodni ama két idegen fajt, amely a magyarság fennmaradását a zsidókon (alias IMF) kívül leginkább veszélyezteti: nevezetesen a buzikat és a gyurcsányokat. Másnapra kiderült, hogy ez nincs így, sőt tulajdonképpen nincsenek is feltételek, az Európai Bizottság még nem ért a vizsgálódása végére, az egész tiszta félreértés, de persze az Ügy ettől még nem aludhat el. A vonalat mindenképp ki kellett egészíteni a washingtoni Külügyminisztériummal.

Budai Gyula most elárulta, hogy tavaly májusban megleckéztette a tudatlan nagykövetet: „Magyarország jogállam, és az ügyben nem a kormánybiztosság, hanem a nyomozó hatóságok járnak el a hatályos jogszabályoknak megfelelően”.  A nagykövet talán azt nem értette, hogy ha Magyarországon joguralom van, és a nyomozó hatóságok a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, akkor mi szükség van külön feljelentésügyi kormánybiztosra. Mit csinál egy ilyen kormánybiztos? Talán erről próbált információt gyűjteni, de mint látható, Budai „Leonidász” Gyula visszaverte a támadást.

A nagykövet asszony – a rá jellemző rendkívüli türelemmel és empátiával – nyilván nem sebezte meg Budai Gyula önérzetét azzal, hogy fölvilágosítsa: az ő hazájában és még sok más helyen Magyarországon kívül a feljelentési kormánybiztost ügyésznek hívják, az igazságügy-minisztert pedig legfőbb ügyésznek. És a joguralomnak az a tesztje, hogy az erre hivatott kormány bűnüldözői minden lehetséges ügyben üldözik a bűnt, a kormány külön rásegítése nélkül. Illetve egy olyan nemügyész rásegítése nélkül, aki célzottan az ellenzék leleplezésére specializálódik. Továbbá olyan országból jön, ahol az igazságügy-miniszter/főügyész és helyettese inkább lemond, csak ne kelljen részt vennie – nem, nem az ellenzék, hanem az őt kinevező elnök disznóságainak eltussolásában.

Valamint olyan országból, amely nem áll az összeomlás szélén. Többek között azért, mert nem tartják a világ legtermészetesebb dolgának, hogy bármelyik harmadvonalbeli tudatlan kilenc hónap késéssel utánaköpjön a legfontosabb szövetséges nagykövetének.

*

Más.

Van, amikor már egyértelműen kínos beállni a kórusba. Szintén tegnap jelent meg az alábbi helyreigazítás a Heti Válasz honlapján:

"A 2012. január 9-én honlapunkon „Félrefordította az ATV a nagykövet szavait” címmel közzétett MTI-hírben valótlanul híreszteltük azt, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége helyreigazítást kért az ATV-től, mert félrefordították Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet szavait.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a nagykövetség nem kért helyreigazítást az ATV-től és az ATV nem fordította félre a nagykövet asszony szavait.

A téves tájékoztatásért elnézést kérünk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett