Tetszett a cikk?

Félő, hogy gyors reagálás híján tovább amortizálódik az MSZP erkölcsi tőkéje. Igen, Veres János és tsa utazgatásaira, a zavaros és ellentmondó indoklásokra, a közpénzek illetéktelen felhasználásának gyanújára utalunk. Ha az MSZP habozik, akkor Bajnai Gordon miniszterelnöknek kellene mielőbb döntést hoznia.

Ötven nappal a választások előtt, amikor a Fidesz már vágni kezdi a centit (Pelczné Gáll Ildikó alelnök szombati politikai performance-a keretében, a Parlament előtt), és amikor programadó választási beszéddel („Utánam, srácok!”) startvonalra lépett Mesterházy Attila személyében a szocialista kormányfőjelölt, Veres János volt pénzügyminiszter, jelenleg a „keleti kapcsolatokért felelős” kormánybiztos újabb és újabb „bagatelljeivel” borzolja a közönség idegeit. És, teszem hozzá, vélhetően főleg a maradék szocialista szimpatizánsokét.

A közpénzen történő utazásokra az újabb magyar demokráciában már többen ráfizettek Szabadi Bélától az elhíresült bostoni utazásával 2002-ben szavazatokat vesztő Orbán Viktorig.

Veres János
©

Ám ha már Makaón volt Veres János a beosztottjával (a Blikk értesülései szerint Fehéroroszrországban, Sanghajban és Mongóliában is fontos tárgyalásokon vettek részt kettesben), vajon miért kell cinikusan, a választópolgárokat semmibe véve mellébeszélni, mutogatni másra, a kancelláriára, az MSZP-re? Érthetetlen az is, hogy Veres az amúgy is hitelességét veszített, ezer sebből vérző MSZP-t vajon személyén keresztül miért teszi ki újabb és újabb lehetetlen helyzeteknek kampányidőben. Miért éri meg az MSZP-nek, mint már annyiszor korábban, hogy Veres miatt kelljen magyarázkodnia? Vajon mikor telik be a pohár?

A szocialista vezérkarnak most lépnie kell az MSZP jövője érdekében, no meg azért is, hogy valami erkölcsi hitele azért maradjon, ha majd a Fidesz-kormányzatot bírálja. Hiszen Gyurcsány Ferenc komoran megjósolta pénteken, a szocialisták szombathelyi zártkörű rendezvényén, hogy ha rajta múlik, az MSZP várható ellenzékként fölöttébb kemény ellenfél lesz. Mint a Magyar Nemzet birtokába jutott, kicsempészett hangszalagon hallható: „Ha énrajtam múlna, én (…) stílusban és karakterben olyan kemény [lennék…], amilyen kemény csak lehet. Stílusban és karakterben, hogy a miniszterelnök átkozza a pillanatot minden hétfő reggel, amikor tudja, hogy velünk szembe kell nézni.”

Kívánom, hogy a szocialistáknak legyen erejük a személyi konzekvenciák levonására – függetlenül az immár felgyorsult kampánytól. Ha pedig ehhez, a közvélemény előtt ismeretlen okból a szocialistáknak nincs merszük, tegye meg nekik a szívességet Bajnai Gordon miniszterelnök, és penderítse ki a végrehajtó hatalomból a magáról megfeledkezett közembert. Bár beígérték neki a londoni Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) alelnöki posztját, kérdés, hogy ezek után mekkora hatékonysággal tudna fellépni országunk érdekében.

Nem gondolom, hogy lenne utolsó utáni pillanat még.

Dalmáth Lajos

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén

WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén