Halló! Kadhafi most Európába küldi terrorlegényeit?

Utolsó frissítés:

Zentai Péter Szerző:

Zentai Péter
Zentai Péter

Kadhafit a szövetségesek bombázásai és a felkelők végzetesen legyengítették. És épp ettől lehet még veszélyesebb. A nyolcvanas években világszerte terrorakciók tucatjait hajtották végre személyes parancsaira. Most hát újrakezdi? Terrorizmus reloaded? Erről nyilatkozik a hvg.hu-nak, Charles Faddis terrorizmus-szakértő, aki aktív hírszerzőként CIA felderítő csoport élén hatolt be 2003 elején Észak-Irakba, hogy előkészítse a terepet a nagy háború beindítása előtt. Faddis három évvel ezelőtt vonult vissza a szövetségi hírszerzéstől.

Zentai Péter: Líbia bombázását nem készítette elő a helyszínen a CIA?

Charles Faddis: Nem tudom. Valószínűsítem viszont azokat a híreket, amelyek szerint Egyiptomból nem csekély számú brit szárazföldi katona és felderítő már ideje korán behatolt Líbiába.

Charles Faddis
©

Tevékenységüket minden bizonnyal összehangolták a felkelőkkel és a brit és a francia légierővel.

Z.P.: Mit lehet tudni a felkelőkről? Őket akarjuk – akarják  - a britek, amerikaiak, franciák segíteni, tulajdonképpen hatalomra juttatni, de vajon tisztában vannak-e azzal, hogy valójában kik is ezek az emberek?

C.F.: Nos, azt hiszem, hogy e tekintetben állunk a leggyengébben. Tartok tőle, hogy szinte egyáltalán nincs megbízható tudásunk róluk. Líbia belső részeibe, régióiba külföldi hírszerzők egyáltalán nem juthattak be az elmúlt évtizedekben, csak nagyon-nagyon áttételes kapcsolatok épülhettek ki egyes törzsi vezetők és nyugati szolgálatok között. Ugyanakkor szeretnénk hinni, hogy demokratikus erőket támogatunk, olyanokat, akik igazságosabb, tisztességesebb rezsimet teremtenek Kadhafi bukását követően. Kétségtelen, hogy erre semmiféle garancia sincs.

Z.P.: Mit gondol, a szorongatott, sarokba szorított  Kadhafinak van-e még ereje ahhoz, hogy beváltsa fenyegetését és - ahogy mondta – „borzalmas bosszút” álljon a nyugati világon?

C.F.: Vele szemben a nyugati világ sosem volt és – amíg életben van – sosem lehet biztonságban. Tudniillik Kadhafi őrült, udvariasabban kifejezve: totálisan kiszámíthatatlan. A nemzetközi iszlám és a szélsőbaloldali terror legnagyobb barátja, pártolója volt még a kilencszázhetvenes-nyolcvanas években, utasításaira ártatlan emberek százai haltak borzalmas halált szerte a nyugati világban, csapatai véres háborút vívtak Csádban, Mauritániában. Majd jött a pálfordulás és a nemzetközi terrorizmus, mindenekelőtt az Al-Kaida elleni nemzetközi küzdelemnek szinte az élére állt. Ugyanakkor Líbiából megbízhatóan kapták a nyersolajat a nyugati országok. Ettől függetlenül, Kadhafi mindig összevissza beszélt,

Z.P.: Szóval olyan ember, aki képes magával együtt a halálba rántani akár egész népét is...De hát a környezetében nyilván nem mindenki őrült. A fiai például nagyon is számítóak, ravaszak, Nyugaton éltek-élnek.

C.F.: Egyik fiáról, Szaifról én is feltételezem, hogy talán megakadályozza apját a legborzalmasabb őrültségek elkövetésében, de Szaif sem menekülhet a népharagtól, legfeljebb ő- ellentétben az apjával – menedékre lelhet a valahol világban.

Z.P.: Erről van szó. Kadhafi már semmit sem veszíthet, neki már minden mindegy: ha lenne tömegpusztító fegyvere, azt is simán bevetné. Tényleg, mi van az állítólagos mustárgáz készleteivel?

C.F.: A vegyifegyvereinek nagy részét, akárcsak a nukleáris berendezéseket, az elmúlt tíz évben bizonyíthatóan megsemmisítették. Maradtak kétségtelenül mustárgáz készletek Líbiában, de hordozóeszközök híján azok aligha bevethetők. Ám a világ összes líbiai követségén dolgoznak olyan diplomaták, akik kizárólag személyesen neki dolgoznak. Ezek Kadhafi saját különbejáratú forradalmi bizottságainak a tagjai, neki személyesen tettek hűségesküt. E „ diplomata-forradalmárok” korábban összekötőként, segítőként ténykedtek terroristák és a líbiai központ között. Most amolyan alvó-ügynökök. De életre kelthetők, annál is inkább, minthogy óriási pénzek felett rendelkeznek. Készpénzek, a nemzetközi embargó által nem érintett vagyonok felett.   Amerika egyszerűen nem fagyaszthatta be őket, mint a nyugati bankokban legálisan tartott százmilliárdnyi líbiai betétet.

Továbbá: Kadhafi az elmúlt hetekben –Venezuelán, Kubán keresztül - ugyancsak életet lehelhetett különböző latin-amerikai és palesztin és főként marokkói szélsőséges kapcsolataiba. Azok mindenre hajlandók pénzért, fegyverért cserében, nekik simán tud még készpénzben is utalni. A harmadik tényező, amihez még nyúlhat, hogy ügynökei lefizetnek különböző homályos rezsimek által dirigált afrikai országok minisztereit, miniszter-helyetteseit, vagy akárcsak vezető reptéri alkalmazottakat.  A legkevésbé sem zárhatóak ki a sorozatos terrorcselekmények, robbantások a líbiai katonai akcióban közvetlenül részt vállaló országokban, illetve az Afrikából vagy talán Latin-Amerikából induló járatokon.  Sajnos be kell ismernünk: fogalmunk sincs a Kadhafi-féle fenyegetések valóságtartalmáról. Sok arcát ismerjük, de a fuldokló, vesztét érző Kadhafiét – még nem.

Hozzászólások