Főszerkesztők az Origo-ügyről: "nagy a tét, és sok a vesztenivaló"

Főszerkesztők az Origo-ügyről: "nagy a tét, és sok a vesztenivaló"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Főszerkesztők Fóruma is megszólalt az Origo főszerkesztőjének leváltása ügyében. Szerintük ebben a helyzetben nem kell mást tenni, mint érvényt szerezni a médiatörvény egyik paragrafusának, és be kellene tartani a szakmán kívüli szempontokra alapuló, illegitim befolyásolás, a szerkesztőségek kényszerítésének tilalmát.

A Főszerkesztők Fóruma közleményt adott ki az Origo főszerkesztőjének távozásával kapcsolatban: szerintük az ügy nagyon sok döntő részlete nem került egyelőre nyilvánosságra. "Rendkívül fontosnak tartjuk e vita szempontjából, hogy minél világosabban láthassunk az ügyben, mert nagy a tét, és sok a szakma, a közönség és a politika vesztenivalója is. Azonban az eddig ismert információk is aggodalomra adnak okot, bármilyen motiváció is állt Sáling Gergő eltávolítása mögött" – írják.

"Az üzleti vagy politikai nyomásgyakorlás nagyon sokféle formát képes ölteni, és természeténél fogva a legritkább esetben a nyomásgyakorlásban érdekelt és az újságíró között közvetlenül zajlik. A szerkesztőkhöz leggyakrabban már a kiadón keresztül és gyakran már oda is közvetítőkön át, nem ritkán hirdetői, reklámügynökségi vagy üzleti közvetítéssel érkezik. Az ilyen nyomásgyakorlás pedig nem csak aggasztó, hanem törvénysértő is" – szögezik le.

©

Idézik a médiatörvény egyik paragrafusát, mely szerint "nem alkalmazható a munkajogi jogszabályokban meghatározott, illetve a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból eredő joghátrány a médiatartalom-szolgáltató munkavállalójával, illetve vele munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személlyel szemben amiatt, mert megtagadta a szerkesztői és újságírói szabadságát csorbító utasítás végrehajtását".

"Ez a bekezdés nem más, mint a szakmán kívüli szempontokra alapuló, illegitim befolyásolás, a szerkesztőségek kényszerítésének tilalma, arra nézve, hogy olyasmit tegyenek, amellyel szakmailag nem tudnak azonosulni. Nem kell mást tenni, mint érvényt szerezni a törvénynek" – vélik a főszerkesztők.

Az Origo.hu főszerkesztőjét hétfőn este váltották le, a sajtóban megjelent, egyöntetű hírek szerint politikai nyomásgyakorlás eredményeképp. A 444.hu csütörtökön háttéranyagban írta meg, hogy milyen, a kormány és az Origo tulajdonosai közötti alkufolyamat vezetett oda, hogy a lap vezetése már nem bírta elviselni, hogy a kormánnyal szemben kritikus írások jelenjenek meg a lapban.