Lengyelország ellenzi, hogy halálbüntetés elleni nap is legyen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lengyelország ellenzi, hogy október 10-ét a halálbüntetés elleni Európa-nappá nyilvánítsák - közölték csütörtökön EU-források, a 27 tagállam képviselőjének egyeztetése után.

 

Az ülésen az unió végrehajtó szervének, az Európai Bizottságnak azt a javaslatát vitatták meg, hogy október 10-én a már 2003 óta létező halálbüntetés elleni világnapot az EU-ban is hivatalos Európa-nappá nyilvánítsák.

A katolikus szellemiségű, konzervatív lengyel kormány képviselője ehelyett azt javasolta, hogy legyen ez a nap az élet megvédésének napja, és ekként ne csupán a halálbüntetés, hanem a terhesség-megszakítás, valamint az eutanázia elítéléséről is szóljon. Az ülésen elnöklő portugál küldött nem volt hajlandó vitát nyitni a lengyel javaslatról, mondván, hogy a terhesség-megszakítás és a "kegyes halál" ügyében nincs egységes EU-álláspont, míg a halálbüntetés ügyében van: valamennyi tagállam eltörölte azt.

Az EU soros portugál elnöksége bízik abban, hogy a lengyelek október 9-ig még meggondolják magukat, és az unió az Európa Tanáccsal együtt aláírhatja a halálbüntetés elleni Európa-napról szóló közös nyilatkozatot.