Éles vita az atomenergiáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az atomerőművek működése, illetve az atomenergia folytatódó hasznosítása mellett állt ki a német kancellár. Egy felmérés szerint a német lakosság 54 százalékos többsége támogatja az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását.

A Bild am Sonntag című lapnak adott, szombaton előzetesen ismertetett nyilatkozatában Angela Merkel annak a nézetnek adott hangot, hogy az atomerőműveket – a jelenlegi nagykoalíciós megállapodásban foglalt határidő ellenére – elsősorban környezetvédelmi okokból 2020 után is üzemben kell tartani. A konzervatívok (CDU) és a szociáldemokraták (SPD) 2005 őszén jóváhagyott koalíciós egyezménye értelmében Németországban ekkor zárnák be az utolsó atomerőművet.

Az utóbbi hetekben a konzervatív uniópártok és a gazdaság vezető képviselői egyre erőteljesebben sürgették a megállapodásban foglaltak felülvizsgálatát. Merkel kancellár – aki egyben a kereszténydemokraták elnöke is – már korábban jelezte, hogy környezetvédelmi okokból, valamint a mind élesebb energiaválság miatt az atomerőművek további működtetésének híve. A kancellár mostani nyilatkozatában is megerősítette, hogy a 2009 őszén esedékes parlamenti választások után a jelenleg érvényes megállapodás módosítását mindenképp napirendre kívánja tűzni.

Merkel elutasította egy korábbi tekintélyes szociáldemokrata politikusnak azt a kompromisszumos  javaslatát, hogy az atomerőművek működési idejének átmeneti meghosszabbítása fejében a német alkotmányban rögzítsék az  erőművekről, illetve az atomenergiáról történő hosszú távú lemondást. „A mindenkori energiaellátás kérdése nem lehet az alkotmány tárgya” – hangoztatta a kancellár.

Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter (SPD) ezzel szemben megerősítette pártjának az atomerőműveket, illetve az atomenergia hasznosítását elutasító álláspontját. A miniszter utalt arra, hogy a szociáldemokraták a kérdést választási kampányuk középpontjába kívánják állítani. „A konzervatívoknak  ily módon mindenképp szint kell vallaniuk” – mondta a politikus.

A hétvégi nyilatkozatháború előtt látott napvilágot az a felmérés, amely szerint a német lakosság 54 százalékos többsége támogatja az atomerőművek üzemidejének eghosszabbítását, s csak egy 40 százalékos kisebbség vallja azt, hogy ki kell tartani  a 2020-as bezárási határidő mellett.