Bosznia-szerte tüntettek Karadzsicsért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több ezer boszniai szerb vett részt azokon az egyórás tüntetéseken, amelyeket szombaton tartottak a boszniai Szerb Köztársaság több városában a héten őrizetbe vett Radovan Karadzsics küszöbönálló kiadatása ellen.

A tüntetők gyertyákat gyújtottak a volt boszniai szerb elnök alapította Szerbiai Demokratikus Párt (SDS) által szervezett békés meneteken.
   
A Szarajevó melletti Paléban, amely Karadzsics székhelye volt az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején, Mladen Bosics, a párt jelenlegi elnöke vezetésével mintegy kétezren vonultak fel, kezükben Karadzic képeivel és a "szerb hőst" éltető transzparensekkel. Többen közülük Karadzic és egykori vezérkari főnöke, Ratko Mladics arcképével díszített trikót viseltek. Bosics a héten meglátogatta börtönében a hétfő este Belgrádban elfogott Karadzsicsot.
   
Szégyen, hogy Borisz Tadics szerb elnök és kormánya mindjárt hivatalba lépése után őrizetve vette Szerbia nagy hősét - mondta az egyik tüntető, a 76 éves Szveto Lukics, az SDS alapító tagja.
   
Banja Lukában, a boszniai szerbek fővárosában körülbelül ezren vettek részt a tüntetésen. Szombat reggel a volt szerb hadifoglyok szövetségének vezetője bejelentette, hogy a tagjaik készek Karadzsics mellett tanúskodni.
   
Karadzsics és Mladics ellen a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék elfogatóparancsot adott ki, többek között a Srebrenicában 1995 júliusában elkövetett népirtás megszervezésének vádjával, amelyben közel 8000 muzulmán férfit és fiút mészároltak le.