Svédország felfüggesztette katonai kapcsolatait Oroszországgal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Svédország felfüggesztette katonai kapcsolatait Oroszországgal, ezzel fejezve ki bírálatát az orosz hadsereg grúziai beavatkozását illetően - jelentette be hétfőn Frederik Reinfeldt svéd miniszterelnök.

Tekintettel a jelenlegi válsághelyzetre, a kormány úgy látja, hogy Svédország számára újabb intézkedésig nem időszerű Oroszországgal közös hadgyakorlatokat tartani, vagy kölcsönös katonai látogatásokat szervezni - fogalmazott a kormányfő közleményében. A svéd haditengerészetnek az egyik orosz kikötőbe tervezett szeptemberi látogatását már le is mondták - tette hozzá.

Reinfeldt közleményében kifejtette, hogy az orosz haderő betörése Grúziába elfogadhatatlan, és sérti az emberi jogokat. Korábban Kanada, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is bejelentette, hogy megszakítja katonai kapcsolatait Moszkvával, tiltakozásul az orosz hadsereg grúziai hadműveletei ellen.

Amerika árgus szemmel figyel

Az orosz erőknek azonnal ki kell vonulniuk Grúziából - ismételte meg hétfőn a Fehér Ház, amely szoros figyelemmel követi az események alakulását a harcok helyszínén. "Az oroszok azt mondták, hogy a kivonulásuk ma délben kezdődik. Ez olyan dolog, amit azonnal végre kell hajtani. Szoros figyelemmel követjük az orosz tetteket, hogy megerősítést kapjunk" - mondta Gordon Johndroe szóvivő. A texasi Crawfordban, az ott nyaraló George Bush elnök birtokán nyilatkozó szóvivő közölte azt is, hogy a Fehér Ház utána néz Tbiliszi azon vádjainak, hogy az orosz erők "etnikai tisztogatást" hajtottak végre a konfliktus övezetében.

Etnikai tisztogatással vádolnak

Etnikai tisztogatással és fosztogatással vádolta meg közös nyilatkozatában a litván és a lengyel elnök hétfőn Oroszországot. "Az orosz hadsereg akciói a szuverén Grúzia területén messze túllépték a civil lakosság és a békefenntartó erők biztonságának szavatolására irányuló, elfogadható intézkedéseknek a keretét" - fogalmazott Valdas Adamkus litván és Lech Kaczynski lengyel államfő. 

"A hadműveletek nyílt fosztogatásba, a grúz gazdaság célzott elpusztításába és az etnikai tisztogatás fogalmát egyértelműen  kimerítő gyilkosságokba csaptak át az orosz haderő ellenőrzése alatt álló grúziai területeken" - áll a közleményben. Litvánia és Lengyelország az augusztus 7-én kirobbant dél-oszétiai válság első pillanatától fogva határozottan kiállt Grúzia mellett.

A két államfő hétfőn ismételten felszólította a NATO-t, hogy vonják be Grúziát a tagság előszobájának tekintett "cselekvési akciótervbe", arra hivatkozva, hogy ez lenne az egyetlen módja a térség stabilizálásának és az ottani lakosság biztonsága garantálásának.