Tornászbotrány Romániában is

Utolsó frissítés:

Az olimpiai aranyérmes kínai tornászlányok életkora körül kirobbant vita hulláma már Romániát is elérte, miután az ázsiaiak 16 éves korát megkérdőjelező, s az ügyben vizsgálatot kérő Károlyi Béla, az amerikai szakszövetség elnöke megjegyezte, annak idején Montrealban Nadia Comaneci sem volt még 14 éves, csupán 13 és fél.

A hivatalosan az aktákban a női torna első tízes gyakorlatát Montrealban produkáló Comaneci 1961. november 12-i születési dátummal szerepel, vagyis az olimpiára már bőven betöltötte a minimális 14 éves kort, Károlyi szerint azonban a kommunista hatalom ezt feltupírozta, hogy a lány indulhasson a versenyen.

Comaneci védelmében nyilatkozott Nicolae Vieru, a román tornászcsapat korábbi edzője is, aki habár elismerte, hogy a tornászlányok életkorának megváltoztatása „bevett nemzetközi gyakorlat”, de szerinte Nadiát Montreal előtt nem öregítették. A ’90-es évek elején egyébként bebizonyosodott, hogy három román tornászlány, Daniela Silivas, Gina Gogean és Alexandra Marinescu születési bizonyítványait, útleveleit meghamisították, hogy meglegyen az előírt életkoruk. „Senki nem kérdezte tőlünk, hogy beleegyezünk-e, hisz gyerekek voltunk” – magyarázta akkor Silivas.

A női tornászoknál a minimális életkort 1987-ben emelték 14-ről 15 évre, 1997-ben pedig 16 évre.

Irházi János/Arad