Izrael egyoldalú tűzszünetet hirdetett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyoldalú gázai övezeti tűzszünetet hirdetett ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szombat este az izraeli biztonsági kabinet ülése után. A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet úgy reagált, hogy folytatja a harcot.

Olmert a biztonsági kabinet ülését követő tel-avivi sajtóértekezleten jelentette be a döntést. A testület úgy határozott, hogy a zsidó állam helyi idő szerint vasárnap hajnali két órakor - közép-európai idő szerint egy órakor - leállítja a Gázai övezet ellen december 27-én indított offenzívát. Az izraeli csapatokat azonban egy ideig még nem vonják ki az övezetből, Olmert pedig nem zárta ki az offenzíva folytatásának lehetőségét, mondván: ha Izraelt "ellenségei" megtámadják, a zsidó állam felhatalmazva érzi magát arra, hogy válaszcsapást mérjen rájuk.

Az izraeli kormányfő azzal indokolta az egyoldalú tűzszünetet, hogy a december 27-én megindított offenzíva elérte minden célját, sőt szavai szerint valamivel még többet is. Hangsúlyozta, hogy komoly csapást mértek a Hamászra, jelentősen csökkent az iszlamista szervezet lehetősége arra, hogy rakétatámadásokat mérjen Izraelre. Azokat a helyeket, ahonnan a palesztin rakéták többségét kilőtték, most az izraeli katonák ellenőrzik. Ezenkívül a Hamász fegyverutánpótlását biztosító több tucat csempészalagutat bombáztak le. "Az offenzíva megerősítette Izrael (katonai) elrettentő erejét" - fűzte hozzá.

Olmert a csapatkivonás lehetséges időpontjával kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy ha a Hamász teljesen beszünteti támadásait, Izrael majd eldönti, hogy milyen, neki megfelelő időpontban vonja vissza katonáit. Az izraeli kormányfő azzal vádolta a Hamászt, hogy terrorcselekményeivel "túszul ejtette" a Gázai övezet polgári lakosságát, s nem törődött annak szenvedéseivel. Egyben azt hangoztatta, hogy Izrael sokkal többet tett a polgári áldozatok elkerülése érdekében, mint a világ bármely más országa.

Az offenzíva huszonkét napja alatt legalább 1200 palesztin vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg a sűrűn lakott övezetben vívott harcokban. A hadműveletekben tíz izraeli katona halt meg, a palesztin rakétacsapások három izraeli civil életét követelték. A Hamász a tűzszünet bejelentésére reagálva megismételte, amit a nap folyamán már tudatott: mindaddig folytatja a harcot, amíg az izraeli csapatok nem vonulnak ki teljesen a Gázai övezetből. Mahmúd Abbász palesztin elnök - a Hamász ellenlábasa - szóvivője útján közölte: Izraelnek a tűzszünetre vonatkozó egyoldalú döntését hivatalos békemegállapodásnak, a Gázai övezet elleni izraeli zárlat felszámolásának és az izraeli csapatok teljes kivonásának kell követnie.

Üdvözölték

Az amerikai külügyminiszter üdvözölte szombaton az Izrael részéről egyoldalúan kihirdetett gázai övezeti tűzszünetet. "Elvárjuk, hogy a felek azonnal vessenek véget az erőszakos cselekményeknek. A cél továbbra is egy tartós, teljes mértékben tiszteletben tartott tűzszünet elérése, amely lehetővé teszi a térség stabilizálását" - állt Condoleezza Rice közleményében.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megkönnyebbülésének adott hangot a tel-avivi bejelentés után, és sürgette a zsidó államot, hogy mielőbb vonja ki katonáit a Gázai övezetből. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a Hamász palesztin szervezetnek is részt kell venni az erőszak beszüntetésében az Izrael elleni rakétatámadások leállításával. Közölte, hogy az ENSZ elsőrendű kérdésként kezeli a gázai lakosság humanitárius megsegítését, és készen áll ennek érdekében azonnal lépéseket tenni.

A brit külügyminiszter is örömmel fogadta Izrael döntését a tűzszünetről, és felszólította a Hamászt, hogy szüntesse be a rakétatámadásokat. David Miliband közleményében arra hívta fel a feleket, hogy azonnal engedjék be a segélyszervezeteket a Gázai övezetbe és garantálják a segélymunkások biztonságát. Angela Merkel német kancellár is örvendetesnek tartotta az egyoldalú tűzszünet kihirdetését, és hangsúlyozta, hogy hasonló lépést vár a Gázai övezetet uraló Hamásztól is.