Nyelvtörvény: a szlovákiai magyar civilek üdvözlik az EBESZ jelentését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) üdvözli az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának jelentését a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében, és ennek kapcsán szívesen találkozna mind a szlovák kormány képviselőivel, mind Knut Vollebaek főbiztossal - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

A legfontosabb szlovákiai magyar civil szervezeteket - többek között a Csemadokot, a pedagógus- és a szülői szövetséget, a Fórum Intézetet és a Diákhálózatot - tömörítő SZMK állásfoglalásában korrektnek és kiegyensúlyozottnak minősítette a főbiztos értékelését, s kész bekapcsolódni a javasolt konzultációs folyamatba.

Ezt a kerekasztal részvevői szerint azzal a céllal kell lefolytatni, hogy tisztázódjanak a törvény félreértelmezhető, nem egyértelmű rendelkezései, és hogy elkezdődjék a munka a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény átfogó módosításán.

Az SZMK szerint a cél egy olyan nyelvhasználati gyakorlat kialakítása a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken, melynek köszönhetően a szlovákok és a kisebbségekhez tartozó személyek jogai és érdekei érvényesülnének. "Ez a cél teljes mértékben összhangban van az EBESZ ajánlásaival" - áll a dokumentumban.

Mint ismeretes, Vollebaek jelentése – a szlovák külügy- és kulturális miniszter interpretációjával ellentétben – rámutatott a jogszabály hiányosságaira is. A nyelvtörvény módosítása miatt pedig - a főbiztos szerint - a kisebbségi nyelvek használatát garantáló és szabályozó normákat is módosítani kellene, valamint komplex kisebbségi törvényt kellene létrehozni.

Petőcz Kálmán, az SZMK nyilatkozatának egyik megfogalmazója, a Fórum Intézet munkatársa elmondta: a kerekasztal kész tárgyalni a kormányszervekkel és a főbiztossal is. Knut Vollebaeket a szlovák külügyminisztérium hívta meg az elmúlt napokban szlovákiai munkalátogatásra, miután a magyar diplomácia jelezte, szeptember 16-án Budapesten egyeztet vele.

„A konzultáció folyamatos. Mi a kerekasztal véleményeit azonnal továbbítjuk a szlovákiai és külföldi partnereinknek” – fejtette ki Petőcz. A politológus elmondása szerint a szlovákiai magyar civil szféra eddig is konzultált a főbiztos hivatalával, ha pedig Vollebaek a közeljövőben ellátogat Pozsonyba, szívesen találkoznának vele.

Petőcz úgy véli, nagy szükség lenne egy komplex kisebbségi törvényre, melynek köszönhetően bizonyos alapfogalmak is tisztázódhatnának. A szakember nem kívánt időpontokról beszélni, mert az a lényeg, hogy színvonalas, használható törvények készüljenek, ne gyorsan összetákolt fércművek.