Kína felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az USA-val

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína szombaton közölte, hogy felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal azért, mert a washingtoni kormány jóváhagyta a Tajvannak szánt amerikai fegyverek eladását.


A kínai védelmi minisztérium nyilatkozatában, amelyet a Hszinhua (Xinhua) állami hírügynökség ismertetett, élesen elítélte az ügyletet. A tárca a dokumentumban hangoztatta: figyelembe véve az amerikai fegyvereladás tényét, a kínai fél úgy döntött, hogy felfüggeszti a katonai érintkezéseket, küldöttségek kölcsönös látogatásait.  Az amerikai kormányzat pénteken jelentette be, hogy jóváhagyta azt a Tajvannal kötött megállapodást, amely szerint a távol-keleti sziget amerikai fegyvereket vásárol több mint hatmilliárd dollár értékben.

A Pentagon honlapján olvasható beszámoló szerint Tajvan többek között 114 Patriot-rakétát és 60 darab UH-60M Black Hawk típusú helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól. Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb szövetségese és első számú fegyverszállítója. Washington szerződésben vállalta, hogy megvédi a szigetet Kínával szemben. Peking több mint ezer rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, hogy megszállja, ha hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát. Peking szakadár kínai tartománynak tekinti Tajvant.

A pekingi vezetés szombaton arra is figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannak szánt fegyvereladásokról szóló  washingtoni bejelentés károsítja a kínai-amerikai kapcsolatokat és negatív hatással lesz a két nagyhatalom közötti együttműködésre. Ho Ja-fej (He Yafei) kínai külügyminiszter-helyettes szombaton Jon Huntsmannak, az Egyesült Államok pekingi nagykövetének kifejtette, hogy a fegyverügylet veszélybe sodorhatja kapcsolataikat, miközben Washington Kínához fordult, amikor megpróbált úrrá lenni a pénzügyi válságon, Kínához fordul az Iránnal és az Észak-Koreával kapcsolatos ügyekben, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A kínai külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy Peking szankciókkal sújthatja azokat az amerikai vállalatokat, amelyek részt vesznek a Tajvannak szóló fegyvereladásban. A közleményben hangsúlyozták, hogy az ügylet kihatással lesz a kínai-amerikai együttműködésre más jelentős kérdésekben. Pekingben a nap folyamán Csien Li-hua (Qian Lihua), a védelmi minisztérium külügyi hivatalának igazgatója hivatalába kérette az Egyesült Államok pekingi katonai attaséját és tiltakozott a tajvani fegyverügylet miatt.