Nemzeti gyász Portugáliában a madeirai katasztrófa miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett hétfőn a portugál kormány a Madeira szigetét ért természeti csapás miatt, amelyről még nem közöltek végleges veszteségadatot a hatóságok.

A mentőalakulatok összesen 400 munkagéppel és járművel vasárnap éjjel is dogoztak, hogy eltakarítsák a sziget fővárosára, Funchalra zúdult sarat, és kiszivattyúzzák a vizet az elöntött épületekből. Egy bevásárló központ mélygarázsának mindkét szintje még víz alatt van, s félő, hogy az ott rekedt gépkocsikban további áldozatokat találnak. A vízszintet a garázsban hétfő reggelig csak egy méterrel sikerült csökkenteni. A tűzoltók búvárok segítségét kérték.

A hatóságok hivatalosan 42 halottról és négy eltűntről beszélnek, de abban a biztos tudatban, hogy még további áldozatok kerülnek elő például a tengerből is, ahová az árvíz sodorhatta őket. A szigetnek nem csak a fővárosát, de vidéki területeit is sújtotta az ítéletidő. Sok út járhatatlan az iszap, a kidőlt fák és földcsuszamlások, sziklaomlások miatt. A polgári védelemnek Curral das Freiras falut csak több mint 24 órás munkával sikerült elérhetővé tennie. Az eső hétfőre elállt, de szombaton nyolc óra alatt egyhavi csapadék hullott a meteorológusok szerint. A szigetlakók elmondták, hogy ilyen vihart még soha nem láttak.

A portugál kormány megígért minden segítséget, s hétfőn rendkívüli kormányülést tartottak az ügyben. Az újjáépítés hónapokig elhúzódhat.