Dél-koreai hadihajó - újabb rendkívüli kormányülés, kutatás az eltűntek után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újabb rendkívüli ülést tartott a dél-koreai kormány szombaton amiatt, hogy az előző nap elsüllyedt az ország egyik hadihajója. Továbbra is kizárják, hogy a hajót Észak-Korea süllyesztette el. A legénység 46 tagját tartják nyilván eltűntként, kutatnak utánuk.

A dél-koreai hatóságok már pénteken sem találtak észak-koreai katonai tevékenységre utaló jeleket azon a környéken, ahol a hajó elsüllyedt. Az első jelentések még azt sugallták, hogy a dél-koreai hajót megtámadták Észak-Koreából a vitatott tengeri határ közelében. A hajó léket kapott, de hogy a lék mitől keletkezett, továbbra sem világos. Ri Mjong Bak államfő "gyors és alapos" nyomozást rendelt el, amely "minden eshetőséget" számba vesz. Észak-Koreában egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről, és az ország haderői sem végeznek szokatlan tevékenységet.

A kapitány beszámolója megerősítette a korábbi hírt, hogy a hajóban egy robbanás tett súlyos kárt. "A hajó jobbra dőlt röviddel azután, hogy egy nagy robbanás hallatszott. Az áramellátás teljesen megszűnt, és megszakadt minden összeköttetés. Amint a kabinomból kiléptem, a hajó tatja már eltűnt" - mondta. A kapitány szerint a robbanás, és a hajó elsüllyedése között mindössze két perc telt el. Egyes képeken, amelyeket különleges felszereléssel készítettek, látszik, hogy a 24 méteres mélységben fekvő hajótest kettétört.

A hadihajó elsüllyedése előtt lövést adott le egy azonosítatlan tárgyra a vízen. A minisztérium szerint valószínűleg egy madárraj volt a célpont. A hajó 104 fős legénységéből 58-at kimentettek, és holttestet - a korábbi hírekkel ellentétben - egyelőre nem találtak, a hiányzó 46 tengerészt mind eltűntként tartják nyilván. A búvárok munkáját az erős vízáramlás akadályozza. Az 1989-ben rendszerbe állított, 1200 tonnás Csonan (Cheonan) korvett rakétákkal és torpedókkal volt felfegyverezve, és rutinszerű járőrözést végzett a Sárga-tengeren, a Dél-Koreához tartozó Pengnjong-szigetnél, ahol korábban már voltak súlyos tengeri incidensek a két Korea között. A baleset azonban a szigettől délre, az észak-koreai vizektől távol történt. A fegyveres tengeri incidensről világgá röpített hírek hatására a tőzsdéken gyengült a dél-koreai von, és átmenetileg kissé süllyedt az amerikai tőzsdeindex is.