Izrael szerint Észak-Korea fegyvert szállít a Hamásznak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Hamász palesztin mozgalomnak és a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyvereket szállított az az észak-koreai repülőgép, amelyet tavaly decemberben foglaltak le a thaiföldi fővárosban - közölte szerdán Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter.

A japán fővárosban hivatalos látogatáson tartózkodó politikus hangoztatta, hogy az új "gonosz tengelyét" alkotó Észak-Korea, Szíria és Irán együttműködnek. Ők jelentik a legnagyobb veszélyt a világ biztonságára, mert tömegpusztító fegyvereket gyártanak és terjesztenek - tette hozzá. Részletekkel nem szolgált.

Tavaly december 12-én a thai hatóságok lefoglaltak egy repülőgépet, amely az észak-koreai fővárosból, Phenjanból érkezett Bangkokba, fedélzetén 35 tonnányi fegyverrel. A gép üzemanyagot akart vételezni. Papírjai szerint Iránba tartott, de a teheráni tisztviselők cáfolták, hogy fegyvereket importáltak volna. ENSZ-szankciók tiltják, hogy Észak-Korea fegyvert exportáljon.

Elemzők azóta többször úgy vélekedtek, hogy bár a gép Iránba tartott, a fegyvereket valójában a Hamásznak és a Hezbollahnak szánták. A két szervezetet Teherán korábban is ellátta fegyverekkel. Liberman szerint Iránnal szemben szigorú szankciókat kell elfogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT). "Irán nem Izrael problémája, hanem a világot érő legnagyobb fenyegetés" - mondta.