Izrael elengedi az összes gázai aktivistát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Izraelben szerdán folytatódott azoknak a palesztinbarát aktivistáknak a kiutasítása, akiket a Gázai övezetbe segélyt szállító flottilla hajóin vett őrizetbe a haditengerészet. Ezúttal 250 külföldiről van szó - jelentette be az izraeli katonai rádió.

Az izraeli biztonsági kabinet miniszterei kedd este megállapodtak abban, hogy ki kell utasítani az országból az összes külföldi aktivistát, akit a Gázai övezetbe segélyt szállító flottilla hajóin vett őrizetbe a haditengerészet - jelentette be Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala. Azokat is szabadon engedik, akiket korábban azzal fenyegettek meg, hogy bíróság elé kerülnek - közölte korábban két meg nem nevezett politikai forrás. A katonai rádió úgy tudja, hogy csütörtökön utasítják ki az utolsó aktivistát.

Mintegy 120-an - többségükben algériaiak, indonéziaiak - a jordániai határon keresztül már el is hagyták az országot, hatvan török a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren várakozott, hogy különgépek elszállítsák őket. Hetven további török pedig szerda reggel még útban volt a repülőtér felé a beér-sevai börtönből - tette hozzá a rádió. Már Jordániába érve a palesztinbarát aktivisták tucatjai számoltak be arról, hogy kitoloncolásuk előtt durván bántak velük és megalázták őket. A 12 muzulmán országból származó 124 aktivista öt jordániai buszon lépte át az arab ország határát az Allenby hídon át. Az izraeliek brutálisak és arrogánsak voltak, de az üzenetünk, amely szerint a Gázai övezet elleni blokád igazságtalan, és haladéktalanul fel kell oldani, elért a világ minden tájára - mondta el Valid at-Tabtabaj kuvaiti parlamenti képviselő.

Izrael eközben megkezdte ankarai diplomatái családtagjainak hazatelepítését - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió szerda reggel, egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú hivatalos izraeli forrásra hivatkozva. Az izraeli intézkedés az ankarai követségen és konzulátuson dolgozók közel félszáz hozzátartozóját érinti. Az idézett forrás szerint ugyanakkor jelenleg nincs napirenden a diplomáciai kapcsolatok esetleges megszakítása a két ország között.

Törökországban heves indulatokat váltott ki, tüntetéseket rendeztek amiatt, hogy az izraeli haditengerészet hétfőn rajtaütést hajtott végre a Gázai övezetbe tartó segélyflottilla török vezérhajóján, a kommandósok és az aktivisták között kialakult összecsapásban meghalt kilenc aktivista, és a kilenc közül négyen törökök voltak. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök Izrael megbüntetését követelte kedden az incidens miatt, és kijelentette, hogy a két ország közötti viszonyban "semmi sem marad olyan, mint régen". A Törökország és Izrael közötti viszony már tavaly erősen megromlott, amikor Erdogan kiállt a palesztinok ügye mellett. Egyes várakozások szerint a török vezető akár fel is bonthatja az egyre kényelmetlenebbé váló szövetséget. Törökország hétfőn visszahívta Izraelből nagykövetét, lemondta a közös hadgyakorlatokat és sikerrel kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülését a zsidó állam intézkedéseinek elítélése érdekében.

Barack Obama amerikai elnök részvétét nyilvánította Erdogannak az emberveszteségekkel kapcsolatban, a Fehér Ház keddi esti közleménye szerint telefonbeszélgetésük alkalmával Obama "őszinte részvétét fejezte ki a Gázai övezetbe tartó török hajó ellen végrehajtott izraeli akció következtében kioltott életekért és sebesültekért". Az Egyesült Államok kulcsfontosságú NATO-szövetségesének tekintett Törökország miniszterelnöke korábban rendkívül élesen elítélte a segélyflottilla ellen végrehajtott izraeli akciót. Obama megerősítette, hogy az USA "e tragédiával kapcsolatos tények hiteles, részrehajlástól mentes és átlátható vizsgálatát" támogatja. Az elnök megerősítette annak jelentőségét, hogy jobb utakat kell találni a humanitárius segély eljuttatására a Gázai övezet lakói számára, anélkül, hogy aláásnák Izrael biztonságát" - áll a két vezető telefonbeszélgetéséről kiadott fehér házi közleményben.