Felgyújtják házaikat az oroszok az erdőtüzek miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikerült megvédeni az Oroszországban egyre több helyen pusztító tüzektől a Mordvinföld határán lévő Szarov várost, ahol más kutatóintézetek mellett a Szövetségi Nukleáris Központ is működik. Moszkva szmogban fulladozik, egyesek pedig maguk gyújtják fel házukat, hogy újat építsen számukra az állam.

Nincs semmiféle sugárzási, vagy robbanásveszély a szarovi Szövetségi Nukleáris Központban, elvittek onnan minden radioaktív anyagot és berendezést - jelentette be szerdán Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke. Szerinte garantált, hogy még egy természeti katasztrófa esetén sem fenyegeti semmi a nukleáris vagy a sugárbiztonságot, nincs robbanásveszély, továbbá nem veszélyezteti semmi a környezetet. 

A Moszkvától 400 kilométerre, részben Mordvinföldön lévő Szarov és az ottani nukleáris központ védelmében napok óta nagy erőkkel küzdenek az erdőtűz feltartóztatásáért. Szerdán a helyszínre érkezett a hadsereg több egysége és technikája, hogy a tűz terjedésének megakadályozására néhány tíz méterrel kiszélesítse a települést az égő erdőtől elválasztó utat.

A moszkvaiak eközben szerda reggel sűrű füstködre és erős füstszagra ébredtek, bár a szmog már a késő esti órákban beburkolta a várost. A szakértők szerint számos káros anyag mennyisége a levegőben nem csak többszörösen meghaladta a megengedett értékeket, hanem olyan kritikus szintet ért el, hogy a szakértők a fiatal és egészséges embereknek is megelőző intézkedéseket javasolnak.

Az oroszországi erdő- és tőzegtüzeknek szerdáig az egész országban már 48 emberélet esett áldozatul. 

A tüzek miatt az ügyészség több helyen eljárást indított a tisztségviselők, hivatalnokok ellen gondatlanság vádjával, és néhány esetben vádat emeltek olyanok ellen, akik maguk gyújtották fel házukat, hogy újat építsen számukra az állam. A rendkívüli helyzetek minisztériumának szerdai közleménye szerint az elmúlt 24 óra alatt 403 helyen gyulladt ki az erdő és 24 helyen a tőzeg, szerdán 520 helyen küzdöttek a tűz ellen, összesen közel 190 ezer hektáron, ezen belül 53 nagy tűz pusztít több mint 126 ezer hektáron.

Július vége óta összesen félmillió hektáron égett az erdő, illetve a tőzeg,é s a lángokkal a minisztérium 155 ezer, más főhatóságok további több mint 120 ezer embere, és számtalan helyi önkéntes küzd. A hétvégén Szergej Sojgu miniszter szerint sok helyen megtöbbszöröződött a tűzesetek száma, feltehetően emberi gondatlanság miatt.

Az orosz fővárosban, ahol a szmog mellett a dugókban araszoló több millió autó is szennyezi a levegőt, és emellett a meteorológiai feljegyzések 130 éve alatt legnagyobb hőség uralkodik, mindezt megszenvedik az emberek, az állatok és a növények. Az időseknek azt javasolják, hogy egyáltalán ne menjenek az utcára, de a fiatalokat is figyelmeztették, hogy tekintsenek el a kocogástól és egyéb sporttól, és ha utcára kell menniük, nedves textilmaszkokon át lélegezzenek.

Környezetvédők arra is felhívták a figyelmet: az orosz fővárosban uralkodó hőség és a nagyfokú levegőszennyezettség egyik oka, hogy kiirtották a város tüdejeként működő erdők jelentős részét és helyükre házakat építettek. Moszkva még a nyolcvanas évek elején is a világ egyik legzöldebb városa volt, területének mintegy 30 százalékát borította növényzet.