Moszkva fellélegezhet, de csak átmenetileg

Moszkva fellélegezhet, de csak átmenetileg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszországban visszaszorulóban vannak a tüzek a csütörtöki hivatalos közlések szerint, Moszkvában kitisztult és hűvösebb lett a levegő, de a szmog hamarosan visszatér, és legalább a jövő hét közepéig marad a 30 Celsius-fok feletti hőség.

A rendkívüli helyezetek minisztériumának illetékesei elmondták, hogy országosan csökken a természetes erdő- és tőzegtüzek száma és a lángok martalékává váló terület nagysága: csütörtökön még 562 tüzet oltottak, de már csak 81 ezer hektáron, Moszkva környékén pedig negyedével csökkent a tüzek száma és területe. Hangsúlyozták: folyamatosan ellenőrzik a radioaktív sugárzás szintjét, de változás gyakorlatilag nem mérhető. A sugárzással kapcsolatban az váltott ki aggodalmat, hogy néhány helyen lángra kaptak sugárfertőzött területek is, és a szennyezés a füsttel és a széllel elvileg akár több száz kilométerre is eljuthat.

A tüzek oltásán összesen már mintegy 166 ezer ember, 26500 munkagép és 39 repülőgép, illetve helikopter dolgozott csütörtökön. Moszkvában csütörtökön hétágra sütött a nap, a látótávolság a tiszta időben megszokott volt. Hűvösebb is volt, mint az utóbbi napokban: reggel alig 24 Celsius-fokot mértek. Az oroszországi meteorológiai intézet azonban jelezte: viszonylag erős, nyugati szél tisztította meg a város levegőjét, de pénteken a szél megfordul, és újra keletről fúj majd, ahol a legtöbb tűz ég, vagyis újra szmog várható.

A hőmérséklet azonban marad "alig" 30 Celsius-fok körül, ami az utóbbi napok 40 fokos hősége után kellemesnek tűnik, keddtől pedig az évszakban megszokott időjárás, vagyis 24 fok körüli hőmérséklet köszönt be várhatóan. 

A csütörtöki lapok beszámoltak arról, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén amerikai orvosok beszélgettek a diplomatákkal, de csak annyit tudtak mondani, hogy az utóbbi napokban mért levegőszennyezéshez hasonlóval még nem találkoztak, ezért nem is rendelkeznek kellő tapasztalatokkal ahhoz, hogy bármit mondjanak a várható hatásokról. San Diegóban néhány éve okoztak tüzek jelentős levegőszennyezést, de az a moszkvai értékek alig felét érte el.

Ott jelentősen megnőtt a megbetegedések és a kórházi esetek száma, és utóbb kiderült, hogy a füstben való hosszabb tartózkodás tartósan károsította sok ember idegrendszerét. Ezenfelül a füstben rákkeltő anyagok is vannak, de hogy ezek milyen mértékben hatnak majd, az nem láthat előre. Az amerikai orvosok azt javasolták, aki teheti, hagyja el a város, akinek maradnia kell, az egyszerre legfeljebb tíz percet legyen az utcán. 

Moszkvában egyébként a szmog nyomán érezhetően csökkent a forgalom, amely a levegőszennyezés jelentős részét adja, hiszen naponta több millió autó araszol az örökös dugókban. Rossz hír, hogy az aszály és a tüzek miatt az előrejelzésektől messze elmaradó gabonatermés hírére gyorsulni kezdett az infláció elsősorban az élelmiszeripari termékek terén.