Börtönt kért az ügyészség a volt argentin elnökre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az argentin ügyészség nyolc évi börtönbüntetés kiszabását kérte Carlos Menemre azon vád miatt, hogy a volt elnök 1989-1999 közötti két hivatali idejében fegyvereket csempésztetett Horvátországba és Ecuadorba - közölte csütörtökön egy igazságügyi forrás.

A peronista politikus ellen két évvel ezelőtt indították el a pert. A vád szerint 1991-1995 között összesen 400 millió peso (jelenlegi árfolyamon 76 millió euró) értékben szállíttatott 6500 tonna fegyvert - karabélyokat, ágyúkat, harckocsi-elhárító rakétákat és lőszereket - a két országba.

A fegyvereknek hivatalosan más úti céljuk volt: Horvátország helyett Panama, Ecuador helyett pedig Venezuela. Argentína hivatalosan nem küldhetett fegyvert Ecuadornak, mert kezességet vállalt az 1942-es perui-ecuadori békemegállapodásért. A leszállított fegyverek Ecuadorban 1995-ben tűntek fel, amikor az andoki ország egy határvita miatt ismét összetűzésbe keveredett Peruval. Horvátországnak pedig azért nem küldhetett hivatalosan fegyvert Argentína, mert a délszláv államot a volt Jugoszlávia felbomlásával járó háború miatt fegyverszállítási ENSZ-embargó sújtotta.

A 80 éves Menemen kívül a pernek 17 vádlottja van, volt miniszterek, nyugalmazott tábornokok és fegyvergyár-tulajdonosok. A volt elnök azért maradhatott szabadlábon az eljárás alatt, mert szenátor. Ha elítélik, börtönbüntetését is csak szenátori mandátuma lejárta után, 2011. szeptemberében kell megkezdenie.

Hozzászólások