Korrupcióval gyanúsítják a kínai vasútügyi minisztert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Korrupcióval gyanúsítják a kínai vasútügyi minisztert, aki egyben a tárca pártbizottságának a titkára is volt - jelentette a Hszinhua hírügynökség szombaton.

Liu Cse-csün ellen "súlyos fegyelmi vétség" miatt indítottak eljárást - tájékoztatott a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának fegyelmi ellenőrző bizottsága anélkül, hogy további részleteket árult volna el. Az 58 éves Liut, aki 2003 óta áll a vasútügyi minisztérium élén párttitkári tisztségéből már leváltották, helyére a kínai fővámhivatal vezetőjét állították.

Liu Cse-csün az elmúlt idők sokat szereplő kínai politikusa volt, mivel a kínai gyorsvasút hálózat sikereiről és ígéretes fejlesztéseiről, az ágazatot érintő tengeren túli üzleti lehetőségekről gyakran esett szó a kínai médiában.

A kínai államelnök, pártfőtitkár Hu Csin-tao az idei év elején a fegyelmi ellenőrző bizottság plenáris ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció továbbra is súlyos gond az ország számára és ígéretet tett arra, hogy a kormány nagyobb elszántsággal és erővel fog küzdeni ellene. Körülbelül egy hónapja fegyelmi okok és jogsértés miatt az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet helyettes igazgatója volt kénytelen megválni posztjától, egyben a kommunista pártból is kizárták. Mint kiderült: visszaélt hivatali hatalmával és nagy összegeket kapott mások előnyhöz juttatásáért.

2010-ben összesen több mint 140 ezer állami alkalmazottat vontak felelősségre "fegyelemsértés" miatt. Közülük több mint ötezren voltak megyei, vagy e feletti szintű vezetők; 800 vezető esetében került sor vádemelésre. A kínai vezetők felelősségre vonásának folyamatában  hagyományosan először a párt indít vizsgálatot és szankcionál, majd a vétség súlyától függően kerül az ügy be az állami igazságszolgáltatás rendszerébe.