Tripolit támadták a NATO harci gépei

Tripolit támadták a NATO harci gépei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hat erős robbanás rázta meg péntek éjjel Líbia fővárosát, Tripolit, miközben harci gépek repültek át felette.

©
Szemtanúk elmondása szerint pénteken késő este két erős robbanás hallatszott a főváros keleti részéből, s az egyik becsapódás helyszíne fölött füstfelhő terjengett, Szombaton hajnalban négy másik robbanás verte fel a csendet.

A NATO előzőleg csütörtök reggel mért légicsapásokat a részben a föld alá épült Báb-el-Azízíja-i főhadiszállásra, s ezzel lerombolt egy fontos katonai irányító központot. Az észak-atlanti szövetség - amely március végén vette át a Líbia-ellenes nemzetközi katonai koalíció irányítását - pénteken közölte, hogy az utóbbi három nap alatt komoly veszteségeket okozott a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőknek.

Kadhafi a televízióban péntek este sugárzott rövid hangfelvételen kijelentette, hogy a NATO-csapások nem érik el céljukat, olyan helyen tartózkodik, ahol a NATO nem tudja "elérni és megölni".

Franco Frattini olasz külügyminiszter előzőleg kijelentette, hogy Kadhafi valószínűleg megsebesült, s már nincs Tripoliban. Martinelli püspök az RFI francia rádiónak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy az olasz külügyminiszternek ilyesmit mondott volna. Közlése szerint csupán arról beszélt, hogy Kadhafi pszichológiai sokkot kapott fia halála miatt.

Az április 30-ról május 1-jére virradó éjjel Kadhafi legkisebb fia és három unokája vesztette életét egy Tripolira mért légicsapásban, amelyet a líbiai vezetés Kadhafit célzó gyilkossági kísérletnek minősített.

Mark Toner amerikai külügyi szóvivőhelyettes ugyancsak közölte: az Egyesült Államoknak nincs olyan értesülése, amely alátámasztaná a líbiai vezető megsebesüléséről szóló híreket.