Az Ogaszavara-szigetek és a Ningaloo-zátony is a világörökség-listán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdag ökoszisztémákat rejtő japán Ogaszavara-szigetek, a kenyai Nagy-Hasadékvölgyben lévő tavak, az ausztráliai Ningaloo-zátony, valamint a kínai Nyugati-tó kultúrtáj felkerültek az UNESCO világörökség-listájára – közölte pénteken az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

A japán szigetvilág fő szigetétől közel 1000 kilométerre délre fekvő Ogaszavara-, más néven Bonin-szigetekre „az evolúciós folyamat széles skáláját tükröző ökoszisztémáik gazdagsága miatt” esett a választás – olvasható a szervezet közleményében.

E „természeti kincs” több mint harminc szigetből áll, amelyeknek összfelülete 7393 hektár. Igen változatos tájak és gazdag állatvilág található rajtuk, például a denevérek rendjéhez tartozó bonin-szigeteki repülőkutya (Pteropus pselaphon), amelyet a kihalás komoly veszélye fenyeget, valamint 195 – közöttük szintén több veszélyeztetett – madárfaj. Ezen kívül 441 rendszertani egységhez (taxonhoz) tartozó őshonos növény, s a környező vizekben számos hal-, cet- és korallfaj él itt.

A világörökség-listára pénteken felkerült kenyai Nagy-Hasadékvölgy „különleges szépségű” kenyai természeti kincs, amely három egymással összeköttetésben álló, sekélyvizű tavat foglal magában. Felszíne 32034 hektár. A térségben 13 világszerte veszélyeztetett madárfaj él, és a madárfajok sokfélesége itt a leggazdagabb a világon. Ez a kis flamingók legnagyobb táplálkozóhelye és a fehér pelikánok legnagyobb fészekrakó és táplálkozóhelye a világon. Jelentős emlőspopulációk is találhatók itt, mint a fekete orrszarvú, a Rothschild-zsiráf, a nagykudu, az oroszlán, a gepárd és az igen ritka, falkában élő afrikai vadkutya vagy más néven hiénakutya.

Az UNESCO felvette a világörökség-listára a nyugat-asztráliai Ningaloo-partvidéket is, amely 708 350 hektáros területével a világ egyik leghosszabb szegélyzátonya. A Ningaloo-zátonynál évente megjelennek a cápák és a bálnák, és számos tengeri állatfaj él itt, közöttük változatos tengeriteknős-fajok – emelte ki az UNESCO.
 
A Kína keleti részén fekvő Csöcsiang (Zhejiang) tartomány székhelyén, Hangcsou (Hangzhou) városban található Nyugati-tavat (Hszi hu) a világörökség bizottság a kínai filozófiát és esztétikát tükröző, a kínai és külföldi parképítő művészetet befolyásoló környezetét elismerve vette fel a kulturális helyszínek listájára. A három oldalról hegyek által övezett, 3322 hektáros tájegységhez számos legenda fűződik, a terület nagyszerűen ötvözi a természeti és ember alkotta szépséget.

Az UNESCO világörökség bizottsága június 29-ig tartja Párizsban 35. közgyűlését, amelyen 35 új természeti és kulturális helyszín felvételéről döntenek.