Kártérítést fizet egy légitársaság, mert nem biztosítottak francia nyelvű kiszolgálást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy kanadai bíróság tizenkétezer dollár kártérítést ítélt meg egy házaspárnak, mert nem kaptak francia nyelvű kiszolgálást az Air Canada légitársaság Egyesült Államokba tartó járatán, két alkalommal sem.

A férfi és neje eredetileg félmillió dollárra perelte a légitársaságot. Az 1988-ban privatizált társaság kötelezőnek tartja magára nézve a hivatalos nyelvekről - angol és francia - szóló törvényt, amely kimondja: biztosítani kell a francia nyelven történő kiszolgálást azon légi járatokon, amelyeken az utasok legalább öt százaléka francia anyanyelvű.

Míg a törvényszék döntése viszonylag észrevétlen maradt Quebecben, addig az angolajkú kanadai sajtóban többször foglalkozott az esettel.

"Ha kíváncsiak arra, mi nem működik a kanadai hivatalos nyelvekről szóló törvényben, egyszerűen nézzék meg Michel Thiboudeau példáját. Egy kétnyelvű állami alkalmazottról van szó, aki beperelte az Air Canadát, mert ő és  felesége nem kaptak francia kérésre üdítőt a repülés során" - írta Peter Worthington, a Toronto Sun kommentátora.