Újraindítottak egy atomreaktort Japánban

Újraindítottak egy atomreaktort Japánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Engedélyezték egy atomreaktor újraindítását Japánban, ahol a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófája óta a nukleáris erőművek többsége nem üzemel. Ez az első ilyen újraindítás a március 11-i pusztító földrengés és az azt követő szökőár óta.

Az északi Hokkaido-szigeten található Tomari atomerőmű hármas reaktorának "kereskedelmi célú használata" helyi idő szerint szerdán négy órakor kezdődött meg - mondta az üzemeltető, a Hokkaido Electric Power (HEPCO) szóvivője. A sziget kormányzója az üzembe helyezés előtt megbeszéléseket folytatott az erőmű működése által érintett négy település önkormányzataival, amelyeknek "egyetlen ellenvetése" sem volt az újraindítással kapcsolatban. 

Erőmű Fukusimában
©

Az 54 japán atomreaktor csaknem háromnegyede jelenleg nem üzemel karbantartás, vagy különböző biztonsági intézkedések miatt, és a japánok többsége a földrengések és a cunamik nagy kockázatára hivatkozva továbbra is ellenzi az újraindításukat. A fukusimai atomerőmű a március 11-i földrengést követő cunamiban sérült meg súlyosan, a csernobili atomerőmű felrobbanása utáni legnagyobb nukleáris katasztrófát okozva.