Prosti-ügy: visszavág DSK a "médialincselés" miatt

Prosti-ügy: visszavág DSK a "médialincselés" miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Feljelentést tett kedden Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezérigazgatója és felesége, Anne Sinclair több francia sajtótermék és Henri Guaino elnöki tanácsadó ellen, mert "rágalmazó módon" számoltak be egy észak-franciaországi prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozásról, amelyben a politikus is érintett.

"Több idézést is kézbesítettek vagy kézbesíteni fognak a L'Express, a Le Nouvel Observateur, a Paris Match és a VSD magazinoknak, valamint a Le Figaro című napilapnak" - közölték a házaspár ügyvédjei, akik panaszt nyújtanak be a Nicolas Sarkozy államfő jobbkezének számító Henri Guaino ellen is egy televíziós interjúban tett kijelentése miatt.

"A DSK-ügy nem magánéleti probléma. A magánélet és a bűncselekmény határán vagyunk ... Ami az Egyesült Államokban történt, az ugye egy jogilag elítélhető cselekmény. A Carlton-ügy, már elnézést, de teljesen ugyanolyan. Olyan emberekkel folytatott feltételezett kapcsolatokról van szó, akik egy prostitúciós hálózatot irányítottak" - mondta az elnöki tanácsadó.

Dominique Strauss-Kahn távozik utolsó tárgyalásáról
©

A francia sajtó október közepe óta folytatásos regényként teregeti ki egy észak-franciaországi prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás fejleményeit, amelyekből kiderült: Dominique Strauss-Kahn rendszeresen részt vett nagyvállalkozók által luxusszállodákban finanszírozott szexpartikon, időnként rendőri vezetők társaságában.

A lapok két héttel ezelőtt közzétették azokat a baráti hangvételű SMS-eket is, amelyeket a volt IMF-vezér a futtatókhoz intézett, és amelyek egyértelműen szexfüggőségére utalnak. A partikat általában a volt IMF-vezér külföldi útjaira időzítették, vagy akkor rendezték Washingtonban, amikor Anne Sinclair nem tartózkodott az Egyesült Államokban. A L'Express múlt csütörtökön arról is írt, hogy a prostituáltak többsége Magyarországról érkezett.

Strauss-Kahn ügyvédjei november 15-én jelezték: bírósághoz fordulnak, hogy megszűnjön a nyomozás titkosságának megsértése a sajtóban, valamint azért, mert a sajtó nem tartja tiszteletben a volt IMF-vezér magánéletét és ártatlanságának vélelmét. Strauss-Kahn pedig közleményben kérte mielőbbi rendőrségi kihallgatását és elítélte az őt érő "médialincselést".

A volt IMF-vezért májusban nemi erőszak kísérletének vádjával New Yorkban letartóztatták, de a vádakat utóbb ejtette az amerikai ügyészség. A párizsi ügyészség pedig elévülésre hivatkozva vádemelés nélkül lezárta azt az ügyet, amelyben egy újságírónő nemi erőszak kísérletének címén feljelentést tett Strauss-Kahn ellen. Az ügy 2003-ra nyúlik vissza.