Botrány Olaszországban: megfigyelték a volt belügyminisztert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tovább dagadt az Északi Liga olasz jobboldali párton belüli botrány, miután kiderült, hogy a párt volt pénztárnoka magándetektívvel figyeltette meg pártbeli riválisát.

"Abszurd, hogy a volt belügyminiszterről dosszié készült" – hangoztatta sajtótájékoztatón Roberto Maroni, aki tavaly novemberig az Északi Liga által delegált belügyminiszter volt.

A Panorama hetilap jutott hozzá azokhoz az információkhoz, melyeket a párt volt pénztárnoka, Francesco Belsito szerzett az őt eltávolítani akaró Maroniról. Belsito detektívet fogadott fel a Liga politikusának megfigyelésére. 

Maroni hamisnak nevezte a rá vonatkozó adatokat, de elsősorban elképesztőnek nevezte, hogy megfigyelése pártpénzből történt. Akárki is álljon a kémsztori hátterében, a felelősöket el kell távolítani az Északi Ligából – hangoztatta Maroni Belsitónak arra a kijelentésére utalva, miszerint a párt volt főtitkára Umberto Bossi tudott Maroni megfigyeléséről. 

Az olasz sajtó szerint hiába igyekszik megmenteni Maroni a pártot, az omlás elkerülhetetlenné válik, ha bebizonyosodik, hogy a beteg Bossi nem passzív szenvedője, hanem aktív szervezője volt a párt kétes ügyeinek. 

Az Északi Ligát a pártpénzek felhasználásáról indított ügyészi vizsgálat rengette meg. A pénzügyőrség ellenőrzései szerint a pártkasszát Umberto Bossi családja és ennek bizalmasai használták saját céljaikra. 

Bossi április 10-én lemondott, de megtartotta a tiszteletbeli elnöki tisztséget. Lemondott Bossi fia, Renzo is, aki az Északi Liga színeiben Lombardia tartományi testületének tagja volt. A párt vezetését a júniusi kongresszusig triumvirátus vezeti soraiban Maronival. 

A pártból kizárták Belsitót és Rosy Maurót, az Északi Liga szenátusi alelnökét is. Hatszázezer euró értékben aranyrudakat és drágaköveket vásároltak. Belsito öt kilogram aranyat és százezer euró drágakövet már visszaadott a pártnak. Mauro azt állítja, saját pénzét fektette be. Ennek ellentmond a pártkasszából Mauróhoz vándorolt több százezer euró.